http://pdp.rs.ba/afera-82-vlada-kupila-drvnu-industriju/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Осамдесет два“
„Пропаст Дрвне индустрије у Власеници“

 

Влада Републике Српске купила је 2008. године за 3,2 милиона марака власеничку Фабрику стилског намјештаја „10. август“  и формирала ново предузеће ДИВ (Дрвна индустрија Власеница).

У Влади, на чијем челу је био Милорад Додик, тада су обећавали да ће обновити производњу и запослити најмање 150 радника у сачуваним погонима некад највећег извозника у власеничкој општини.

Само за припрему погона за производњу Влада РС, као власник и оснивач Дрвне индустрије Власеница, издвојила је милион марака и донијела одлуку да у ову фабрику у почетку производње инвестира 3,5 милиона марака.

Влада и руководство су обећали да ће обновљена фабрика убрзо повратити свој некадашњи реноме. Најавили су да ће уз стручну радну снагу, и ефикасну комерцијалу, обезбиједити мјесто на тржишту, како у РС и БиХ, тако и у земљама у које је некада ова фабрика извозила скоро 90 одсто својих производа.

Данас, осам година касније, предузеће је у незавидној финансијској ситуацији, рачун предузећа је блокиран већ двије године, углавном због неплаћених пореза и доприноса од скоро милион марака. Постоје сумње и да су машине мало-помало извучене из фирме и да су завршиле на приватним пиланама.

Радници који треба да иду у пензију не могу да повежу стаж, а Влада РС, иако власник, не може да им помогне.

Клуб посланика ПДП поставио је посланичко питање прошлог љета у име једног од радника који је у предузећу провео 35 година, борац је прве категорије и инвалид, али не може да иде у пензију јер му нису уплаћени доприноси управо у вријеме кад је Влада купила предузеће.

Питали смо Владу: „Да ли Влада Републике Српске, односно ресорно Министарство може уплатити средства за доприносе за наведеног радника у износу од око 700,00 КМ, с обзиром да је Предузеће које је требало да уплати доприносе (ДИВ Власеница) и тада, када је створена обавеза, а и сада, у сто постотном проценту власништво Владе Републике Српске, и с обзиром да именовани радник нема сопствених средстава, јер нема никаквих прихода?“

Влада је одговорила да се за радника не може са сигурношћу утврдити дужина стажа и предложили су да се радник обрати Фонду за пензијско-инвалидско осигурање РС са радном књижицом како би му се утврдио укупни пензијски стаж и утврдило испуњавање услова за уплату доприноса кроз Програм социјалног збрињавања радника по јавном позиву.

Ово је слика предузећа које је купила Влада РС и резултат њеног лошег рада. За такав однос према буџету и грађанима РС, као и за евидентан криминал у Дрвној индустрији Власеница неко мора да одговара.

Повезане вијести: