http://pdp.rs.ba/afera-79-kalderine-chetiri-sumnive-ko/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Седамдесет девет“
„Додјела
концесија на ријекама Бистрица и Јањина“

Овај посао од самог почетка пратило је доста контраверзи и сумњивих радњи. Процијењена вриједност инвестиције за изградњу 4 мини хидроцентрале била је око 150 милиона КМ .

Кључну улогу у овим сумњивим пословима имала је фирма „Калдера“ чији је власник Миленко Чичић, а која је предметне концесије добила без спроведеног тендера.

„Калдера“ није могла да испоштује услове, односно да обезбиједи потребна средства за изградњу четири мини хидроцентрале, већ јој је једини циљ био да препрода свој удио и тако заради екстра профит.

Поставља се питање – зашто су надлежни у „Електродистрибуцији Пале“ пристали да уђу у посао са партнером са којим је у старту било јасно да не може да обезбиједи потребна финансијска средства за изградњу ове 4 мини хидроцентрале?!

Недуго послије тога те исте концесије су препродали инвеститорима из Чешке и у разлици направили вишемилионску добит коју су касније подијелили према „заслугама“.

Прво је Влада као концедент потписала Уговор са „Електродистрибуцијом Пале“ као концесионаром. Након тога је „Електродистрибуција Пале“ због недостатка средстава за реализацију овог пројекта увела Калдеру, и то кроз писмо намјере, а не отворени поступак, да би касније „Калдера“ свој удио препродала чешкој фирми BDY CZECH a.s. Prag.

Уговор о концесији за изградњу мини хидроцентрала на ријеци Јањини потписан је 30. августа 2006. године. Уговором је предвиђено да се мини хидроцентрала пусти у рад 39 мјесеци од дана потписивања овог уговора, али је анексом који је потписан 10. маја 2010. године рок за изградњу помјерен за још 27 мјесеци од потписивања анекса.

Уговором о концесији за изградњу три мини хидроцентрале на ријеци Бистрици који је такође потписан 30. августа 2006. године предвиђено је да ове три МХЦ буду пуштене у рад у року од 51 мјесеца. Анексом потписаним 1. децембра 2009. помјерен је рок изградње за још 48 мјесеци.

Сумњиве трансакције, нетранспарентност и непоштовање уговора и рокова само су неки од аргумената да се ова афера треба истражити до краја и да се починиоци ових дјела адекватно санкционишу. Овдје се поставља питање одговорности људи из Владе РС односно Министарства привреде, енергетике и развоја, Надзорног одбора „Електродистрибуције Пале“, представника државног капитала у овом предузећу и власника фирме Калдера?

Процијењена штета по буџет Републике Српске је преко 10 милиона КМ.

Повезане вијести: