http://pdp.rs.ba/afera-78-vits-o-trebinskom-aerodromu-srp/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Седамдесет осам
„Имагинарни аеродром у Требињу“

За пет година, колико је постојало, предузеће „Аеродром Требиње“ потрошило је око милион и по марака буџетског новца Републике Српске, а за то вријеме урађени су само мастер план и идејно рјешење.

Све што је за силне паре урађено је то да је Влада Републике Српске регистровала предузеће Аеродром Требиње почетком 2008. Године. Код Основног суда у Требињу регистровано је у мају 2011. године.

За то вријеме су на ливади и просторијама од неколико квадратних метара – аеродрому који није имао ни писту ни авион – радили директор и три-четири радника.

Крајњи исход потрошених пара и година умјесто аеродрома и авиона је – тајно затварање предузећа 2013. године.

Након што је Министарство саобраћаја и веза РС у јануару 2014. признало да је предузеће угашено и да је 1. јануара те године само избрисано из регистра привредних субјеката, предсједник РС Милорад Додик, за чијег је премијерског мандата реализована ова спектакуларна идеја, поново је рекао да само злобници тврде да аеродрома неће бити и поново обећао, јер је „разговарао са неким људима“, да ће авиони полетјети из села Зупци.

Главна служба за ревизију јавног сектора РС утврдила је да је новац из буџета РС утрошен само за измирење обавеза за текуће активности пословања аеродрома.

Прича о требињском аеродрому послужила је да се замажу очи да ће се нешто радити пред изборе. Ово је само једно и низу бесмислених предузећа основаних да се запосле партијски људи и да се преко њега пребаце паре.

Говорило се како ће аеродром градити аустријске фирме, па онда и руске и кинеске.

Након исписивања из судског регистра, није се знало шта ће бити са запосленим, али су, због партијске подобности, ипак остали на својим радним мјестима у склопу припајања ове необичне фирме ионако посрнулом предузећу „Аеродроми РС“.

Подсјећамо на изјаву Милорада Додика из 2009. године: „У идућој години ћемо почети да градимо писту. Ја разумијем да је могуће да је завршимо до краја идуће године како бисмо наставили са електронском опремом и осталим што је потребно да се тај аеродром стави у функцију. Ми не одустајемо од тог капиталног објекта“.

 

Повезане вијести: