http://pdp.rs.ba/afera-77-katastrofalno-stane-u-bolnitsi/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Седамдесет седам
Стање у болници Касиндо срамота за Српску

Болница Касиндо, Источно Сарајево налази се у изузетно тешкој ситуацији и њен опстанак је доведен у питање.

Најодговорнији за овакво тешко стање у овој установи су бивши министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић за којег се с правом може рећи да је „гробар здравственог система у Српској“, Влада РС и комплетно ресорно мимистарство.

У протеклих 10 година грађани Источног Сарајева су се наслушали бројних обећања у вези са изградњом нове болнице, нагледали узалуд бачених пара и неоправданих пројеката, а сва та обећања још никад нису реализована.

Са сваким новим обећањем, болница Касиндо је сваке наредне године бивала у све тежој позицији.

Губитак Болнице је премашио 40 милиона КМ, касни се са исплатама плата и доприноса за раднике, касни се са исплатама према добављачима, а само су штрајкови редовни у овој здравственој установи.

Објекти у којем функционише болница Касиндо су у катастрофалном стању. Услови у којима ради особље и лијече се пацијенти су најблаже речено нехумани и срамни за 21. вијек!

Најбољи љекари одлазе због неадекватних услова и недостатка основних средстава за рад, а грађани су принуђени да траже лијечење и спас у другим здраственим установама.

Посљедњи ревизорски извјештај са негативним мишљењем констатује бројне пропусте у пословању, финансијама и организацији рада.

Подсјећамо јавност да је Градски одбор ПДП Источно Сарајево још 26. јуна 2011. године организовао мирне протесте испред Болнице Касиндол како би указао на тешко стање у овој установи и тражио од Владе Републике Српске нађе средства за изградњу нове болнице јер је то минимум што се може урадити за љекаре и становништво овог краја. До данас се то није десило.

Подсјећамо и да је грчка Влада донирала новац за изградњу болнице Касиндо, али су и та средства завршила негдје друго. Колико је познато, умјесто за изградњу болнице овај новац је искориштен за изградњу спортске дворане у Александровцу.

Повезане вијести: