http://pdp.rs.ba/afera-75-srbomrzats-grejem-dej-uz-dodiko/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Седамдесет пет
„Србомрзац Грејем Деј, савјетник Милорада Додика“

 

У какве је све нечасне радње била упетљана актуелна власт на челу са Милорадом Додиком говори и чињеница да је освједочени србомрзац из ОХР-а Грејем Деј, најближи сарадник високог представника Педија Ешдауна, одмах након службе у ОХР-у из обостраног личног интереса постао – Додиков савјетник!

Шеф бањалучке канцеларије ОХР Грејем Деј је код Додика отишао послије врло успјешног службовања у Канцеларији високог представника, а најгорег периода за српски народ – српски функционери, посланици, министри, полицајци… смјењивани су скоро сваки дан.

 

Црни дани за Србе

Срби су без ваљаног објашњења и без икакве правне заштите остављани без посла, неки и буквално на улици, прекршена су им сва могућа људска права. Током његовог мандата, за шта је уосталом и Деј лично заслужан, десила се и позната „сјеча кнезова“ када је у једном дану смијењено 59 српских функционера!

Деј, који је за шефа бањалучке канцалерије ОХР именован у септембру 2002. године, а смијењен у августу 2006,  радио је отворено и директно против Српске. Након што је смијењен у ОХР именован је за савјетника предсједника Владе РС Милорада Додика.

 

Пријатељи уз преводиоца – Жељку Цвијановић

Иначе, Деј је Додиков велики, лични пријатељ. Постоји сумња да је Деј лично са Додиком, преко тадашњег преводиоца у међународној заједници, а данас премијерке РС Жељке Цвијановић, правио спискове за политички одстрел непожељних Срба, политичких неистомишљеника.

Осим што се овај период може назвати црним периодом за све Србе у Републици Српској, због несигурности коју су у јавности изазивале седмичне смјене високог представника, горак укус оставља и сазнање да се Додик, који се не либи да своје политичке неистомишљенке назива издајницима, управо преко Деја обрачунавао са Српском демократском странком и Партијом демократског прогреса, смјењујући њихове функционере.

 

„Балкан Америка“

За вријеме службовања у ОХР и кабинету предсједника Владе РС Милорада Додика Деј је радио све да компанија „Балкан Америка“ добије све бенефиције од Републике Српске. Компанија која је у Републику Српску ушла за вријеме Додиковог првог мандата, пријавила се за приватизацију већине дрвопрерађивачких предузећа у РС и од Додика добила концесију на дрвне асортименте.

Ту је и започела блискост Додик – Деј и велика интересна прича – екстрапрофит који су њих двојица, у сарадњи са Ешдауном и другим појединцима у ОХР и међународној заједници, требали да остваре сјечом шуме по Српској и извозом посјеченог дрвета из Републике Српске. Саиграч у цијелој причи био је и шеф тадашњег Антикорупционог тима ОХР-а Хајки Вендорф.

Компанија „Балкан Америка“ је фирма која се у РС појавила без пребијене паре и планирала уз помоћ ОХР да заради стотине милиона марака бесправном сјечом шума у РС. „Балкан Америка“ је требало под посебним условима да добије око милион кубика грађе годишње из Српске, тачније – требало је да добије монопол над сјечом шуме у Републици Српској.

Умјесто да плаћа 100 марака кубик, тражили су од Српске да добију уговор на 25 година и милион кубика годишње по цијени од 50 марака. Практично, тражили су субвенцију од 50 милиона марака годишње, на 25 година, што је требало да буде милијарда и 250 милиона марака.

Додикова Влада је верификовала такав договор, а раскинула га је Влада на челу са Младеном Иванићем. Управо то је био повод за хајку на Иванића коју су касније Додик и Деј, уз Ешдаунову подршку, започели послије смјене 59 српских функционера у једном дану и изласка ПДП из Владе РС. Завршило се крахом цијелог случаја.

Деј данас живи у турском дијелу Кипра гдје ужива у велелепној вили коју је зарадио на српској муци. У томе му је значајно помогао Додик, његов посљедњи послодавац у РС и БиХ (Грејем Деј, савјетник предсједника Владе Републике Српске Милорада Додика).

Повезане вијести: