http://pdp.rs.ba/afera-74-sramno-smanene-borachkih-dodata/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Седамдесет четири“
„Срамно смањење накнада за 40.000 бораца“

Ко ће, када и како одговарати за срамоту ове власти која је 40.000 бораца Војске Републике Српске довела на ивицу глади смањењем борачких додатака?

Категоризација по новом закону, који су договорили са тадашњим предсједником Борачке организације РС Пантелијом Ћургузом оштетила је бивше српске ратнике, у највећем броју оне који су цијели рат провели у рововима на првим линијама, а многи од њих су били и рањени.

Накнада је појединим борцима укинута, а многима је степен ратне-војне инвалидности умањен, без могућности да докажу да одлука ресорног министарства није исправна. Систем се оградио, тако да борци који су провели све године рата на првој линији фронта више немају начин да докажу да их је Република Српска за коју су се борили – оштетила.

Лицемјерна обећања министра рада и борачко-инвалидске заштите Петра Ђокића која су услиједила крајем 2011. године, пред доношење закона о борцима, да ће послије тога свима бити боље и да ће Фонд ПИО на основу овог закона доживјети процват наравно – нису испуњена.

Корист је извукао једино Пантелија Ћургуз, тадашњи лидер бораца, који је за срамну продају интереса ове популације награђен мјестом савјетника у Кабинету предсједника Републике Српске Милорада Додика!

Прије доношења Закона о правима бораца министар Ђокић је обећао да борци неће бити оштећени ни по којем основу, „јер Влада РС никога није изиграла нити ће то учинити било којој категорији својих грађана“ и да је пажљив дијалог са Борачком организацијом РС и њима у Влади у интересу. Ђокић је тада поручио и да „неће успјети у намјери они који злонамјерно желе ову ситуацију да искористе да би произвели конфликте унутар Српске и са њеним властима посвађају БОРС“ и на тај начин „поткопају идентитет и интеритет РС“.

Након што су купили подршку Пантелије Ћургуза и за то га наградили и након што је спорни и за борце лош закон усвојен, тај исти Ђокић је рекао: „Веома ми је жао што се дио бораца налази у ситуацији да ће имати мања мјесечна примања“ и признао да је пензиони систем Српске угрожен због великог прилива пензионера.

Због доношења срамног закона, касније су услиједили протести и захтјеви да ресорно министарство објави регистар свих лица која имају одређену врсту накнаде или остварују право у систему борачко-инвалидске заштите. Међутим, министарство није пристало ни на овај захтјев јер је, како тврде, у супротности са Законом о заштити личних података.

Тако је, практично, Српска на своју руку одлучила ко је и колики износ заслужио да добија из буџета за борачку категорију, а јавна је тајна да у Републици Српској највећу корист из буџета остварују они који се за Српску нису борили.

Да би прича добила још срамнији епилог, у септембру прошле године је предсједник Додик у скупштинску процедуру послао закон по којем би посланици првог сазива Народне скупштине РС имали право на мјесечну надокнаду од 1.200 КМ. Тај приједог је изазвао осуду јавности, борци су протестовали испред зграде парламента и привремено спријечили доношење закона, али је Додик најавио да ипак од ове инцијативе неће одустати.

Повезане вијести: