http://pdp.rs.ba/afera-72-dodik-u-prudu-potpisao-izdaju-r/

Партија демократског прогреса очекује од cвих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Афера „Седамдесет два“
„Потпис на Прудски споразум као национална издаја“

 

Јавност у Републици Српској је заборавила да Милорад Додик, предсједник СНСД и „чувар Српске“, никада није ставио ван снаге, нити се оградио од Споразума из Пруда из новембра 2008. гдје је својим потписом потврдио ИЗДАЈУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

Прудски споразум, који је детаљно усаглашен и дорађен два и по мјесеца касније у Бањалуци, осим њега потписали су лидери ХДЗ и СДА Драган Човић и Сулејман Тихић и представља класичну националну издају Републике Српске.

Додик је ове документе (којe можете прочитати у прилогу) – Прудски (новембар 2008) и Бањалучки (јануар 2009), потписао без сагласности било које институције у Српској, као и било којег другог актера на политичкој сцени Републике Српске.

Милорад Додик је у Пруду пристао на уставне промјене, пристао на укидање двоентитетског уређења – пристао да Република Српска буде један од четири умјесто један од два ентитета!

Оно што је још занимљивије јесте чињеница да је потписао и приједлог да им у томе помогну међународне институције.

Потписом на такво, ново уређење БиХ, које никад није ставио ван снаге, аутоматски је пристао на смањење надлежности Српске унутар БиХ, смањење утицаја Српске и, као логичан исход, довео у опасност институцију ентитетског гласања у парламенту БиХ!

Све што је Додик потписао у Пруду, а касније потврдио бањалучким споразумом, може се окарактерисати, никако другачије него као НАЦИОНАЛНА ИЗДАЈА.

Управо Додик, који се напрасно куне у „поштовање слова, а не духа Дејтона“ и који своје политичке противнике назива издајницима Српске пристао је на распакивање Дејтона и показао спремност да игра по жељама других конститутивних народа на штету интереса Срба.

Милорад Додик је Бањалучким споразумом, као логичним наставком Прудског споразума, увео у БиХ „средњи ниво власти“, са четири територијалне једнице, чиме је практично предао Републику Српску Бошњацима и Хрватима.

Додик је тако постао једини српски политичар у историји РС који је ставио потпис на документ којим се умањује значај и величина Републике Српске.

Његови функционери су наставили и даље да преносе надлежности у институцијама БиХ, али су почетком новембра 2008. године лидери СНСД, СДА и ХДЗ у Пруду одлучили да правно верификују дотадашње преносе надлежности са РС на БиХ и начине кључни корак ка потпуном мијењању саме суштине БиХ и утапању Републике Српске у нови, босански оквир.
Prud 1. strana
Prud 2. strana
Prud – Banja Luka

Повезане вијести: