http://pdp.rs.ba/afera-68-104-hilade-maraka-bez-javnog-poziv/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 АФЕРАШездесет осам
Спортски софтвер за 104.458 КМ

Министарство за породицу, омладину и спорт РС уговорило је и уплатило  приватном предузећу износ од  104.458 КМ за софтвер Инфо спорт који уопште не функционише!

Софтвер је набављен без објаве Јавног позива или било каквог обавјештења. Кршење Закона о јавним набавкама настављено је и код набавки „апликација“ па су се износи од више од стотину хиљада марака уговарали искључиво по „расположењу“ СНСД-овог министра.

Интересантно је да је највећи дио уговарања и плаћања ишао према предузећима и клубовима блиским владајућим странкама и одабраним по принципу ја тебити мени

Било би интересантно да власт Републике Српске и ресорно министарство поднесу Извјештај о ефектима које је спортска структура Републике Српске имала од ове, данас непостојеће, апликације – софтвера, каква је судбина овог „улагања“ данас и колико је још новца издвојено.

Штета за буџет Републике Српске 104.458 КМ, чиме би могло бити исплаћено 300 накнада за треће и четврто дијете

У наставку је извод из Извјештаја о ревизији финансијских  извјештаја Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске за период 01.01.-31.12.2009. године, број: РВ013-10

На страни 18:

4.1.3. Набавке

У току ревидиране године, осим набавки проведених путем директног споразума (4) и конкурентског захтјева (2) Министарство је провело набавке:……, преговарачким поступком без објаве обавјештења, као и услуга одржавања и сервисирања софтвера „Инфо спорт”, у оквиру којег је са понуђачем Lukas computers d.o.o. из Лакташа закључен уговор на период од 3 године (104.458 КМ), што није у складу са Законом о јавним набавкама.

Са истим добављачем Министарство је закључило уговор о набавци софтвера „Инфо спорт” (28.11.2007. године), који подразумијева право купца да користи лиценце апликације за своје потребе по цијени од 29.250 КМ. Гарантни рок за инсталирани софтвер је једна година након чега почиње период одржавања.

Софтвер за евиденцију и анализу спортских субјеката у РС није евидентиран. Апликативни софтвер у складу са МСФИ (38-Нематеријална улагања, параграф 21-23) испуњава стандардима прописане услове за признавање имовине.“

Повезане вијести: