http://pdp.rs.ba/afera-67-sa-rachuna-zheleznitsa-rs-ispa/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 Афера „Шездесет седам“
„Жељезнице Републике Српске“

ПДП оштро осуђује понашање Владе РС и руководства „Жељезница РС“ за незаконито и неодговорно управљање јавним предузећем које је у дубиози од 230 милиона КМ. Подсјећамо да је 2006. године на рачунима Жељезница РС било 60 милиона КМ, а да је резултат десетогодишњег управљања дубиоза од 230 милиона КМ!

Данас том предузећу пријети стечај због лошег финансијског стања. На наплату су стигле тужбе радника због обустављања исплате регреса и умањеног износа за топли оброк. Чак су и сами признали, и директор „Жељезница“ и министар саобраћа и веза РС, да ће рачун „Жељезница РС“ бити блокиран ако радници не одустану од тужби.

Судске пресуде очекује 1.720 радника. Укупан износ који би ова фирма могла платити је око двадесет милиона КМ! За седам правоснажних пресуда „Жељезнице“ су већ дужне око 582.000 марака. Због тих пресуда Жељезнице не могу продавати ни регистровати службена возила која су предмет заплијене.

Евидентно је да је ова власт, осим криминала и корупције у овом предузећу, себи допустила и да крши Закон о раду и Општи колективни уговор. До које мјере је власт лицемјерна говори и чињеница да су руководство „Жељезница“ и ресорни министар позвали раднике „да одустану од тужби“. Менаџмент је, осим неспособности да води предузеће, овим показао ароганцију и бахатост.

Штетним уговорима, финасијским малверзацијама и непотребним страначким запошљавањима оштећене су „Жељезнице РС“, чиме је нанесена огромна штета Републици Српској.

Осовина СНСД, ДНС и СП која је довела до дубиозе треба бити предмет истраге и кривичног гоњења!

ПДП позива истражне органе да се укључе у истрагу и процесуирају незаконитости у „Жељезницама РС“, које је утврдила и Главна служба за ревизију РС.

Откако је владајућа коалиција преузела „Жељезнице“ дуг се констатно повећавао, уз додатна задужења која су служила да замажу очи јавности.

Из ревизорског извјештаја за ово предузеће слиједи логично питање – зашто „Жељезнице РС“ нису измиривале своје обавезе по ино-кредитима у току 2008, 2009. и 2010. године, у износу од 12.287.083 КМ, за шта су средства намирена из буџета?“.

Само у овом периоду, како наводе ревизори, „Жељезнице РС“ су дуговале буџету РС са 31. децембром 2010. године 15.040.264 КМ.

Партија демократског прогреса пита – да ли ће ико сносити одговорност за овакво стање?!

 

 

 

Повезане вијести: