http://pdp.rs.ba/afera-62-katastrofalne-mjere-u-gazdinst/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Афера „Шездесет два“
„Пропаст обнове регистрације пољопривредних газдинстава!“

Пројекат обнове регистрације пољопривредних газдинстава на комерцијална и некомерцијална, покренут 01.11.2013. године, доживио је фијаско. Иако се пољопривредници и дан данас могу регистровати у пословницама Агенције за посредничке и финансијске услуге, нико од њих не зна шта их очекује након регистрације, када је у питању уплата доприноса, што могу да „захвале“ неспособности ресорног Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Громогласно најављивана обнова регистрације, која је требало да замијени регистрацију започету 2008. године, креирана је са циљем да се „тежиште подршке из аграрног буџета првенствено усмјери на оне мјере којима се даје већа подршка производњи у виду подизања обима, квалитета и промјене структуре производње“. Укратко, мјере аграрног буџета и у Правилнику о подстицајима требало је да се  разврстају посебно за комерцијална, а посебно за некомерцијална газдинства.

Све је то било лијепо замишљено, али су практични резултати обнове регистрације катастрофални! Повећања обима и квалитета производње нема! То се може захвалити непринципијелности Министарства пољопривреде и лоше припремљеним Правилницима о подстицајима за 2014. и 2015. годину, који нису дале резултате очекиване обновом регистрације газдинстава.

До почетка 2016. године обнову регистрације извршило је око 30.000 газдинстава, што је за 5.000 мање, у односу на стари Регистар. Међутим, катастрофа се огледа у томе што је некомерцијалних газдинстава више од 25.000, а комерцијалних, нешто мање од 5.000!!! Како се може очекивати повећање производње, квалитета производа, приноса и уопште бржи развој аграра у РС са свега 16 % регистрованих пољопривредних газдинстава?

Још један доказ неспособности владајућег режима и његове жеље да, усљед недостатка новца, пљачка народ свим средствима је у чињеници да су, донедавно, након извршене обнове регистрације, носиоци комерцијалних газдинстава, били обавезни, мјесечно, плаћати доприносе за пензионо (74 КМ) и здравствено осигурање (48 КМ) чак и уколико су претходно здравствено осигурани по другом основу (запослени, пензионери), што нема нигдје у региону и свијету. Носиоци некомерцијалних газдинстава требало је да плаћају 48 КМ за здравствено осигурање. За годину дана, од децембра 2013. до децембра 2014. године, пољопривредници су за осигурања уплатили у буџет РС свега око 350.000 КМ!

Ништа ново неће донијети ни „козметичке“ измјене Закона о доприносима од 04.12.2015. године. Комерцијална газдинства, умјесто 123 КМ, мјесечно би требало да плаћају 118 КМ, а некомерцијална 29 КМ. Суштина је у томе што огромна већина пољопривредника нема  довољно новца за уплату доприноса јер су подстицаји ресорног Министарства нередовни и недовољни за опстанак на тржишту. Пољопривреднике нико не контролише и не знају када ће морати почети да уплаћују доприносе и да ли ће морати да их уплаћују ретроактивно, као и зашто им се исплаћују подстицаји, ако нису испунили обавезе у виду уплате доприноса?

Неоправдано је што су уопште доведени у такву ситуацију и што дупле доприносе треба да уплаћује неко ко је већ осигуран и ко се не бави само пољопривредом!

*У прилогу погледајте Упутство за упис у Регистар корисника подстицајних средстава и Регистар пољопривредних газдинстава, још један од докумената који је остао мртво слово на папиру!

Упутство за упис у Регистар корисника подстицајних средстава и Регистар пољопривредних газдинстава

 

Повезане вијести: