http://pdp.rs.ba/afera-60-propash-u-banke-srpske-vlast/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Aфера “Шездесет”
“Катастрофална пропаст Банке Српске”

Послије „Бобар банке”, “Банка Српске”, која је била под контролом Владе Републике Српске, доживјела је сличну судбину. За само годину дана, власт Републике Српске је пропашћу двије банке показала да је неспособна, а према предузећима и грађанима РС чије су паре остале заробљене – неодговорна.

“Банка” Српске је у новембру прошле године добила привремену управу која је имала рок од 60 дана да провјери пословање банке и сачини извјештај са упутствима о њеној даљој судбини. Након “Бобар банке”, ово је у само годину дана, друга финансијска институција која је, неспорно, пред гашењем, а у њој су заробљени милиони марака јавних предузећа, институција и грађана. Иако власт и посљедњих дана истиче да има могућа рјешења за спас, ликвидација је неминовна и чињеница је да се ради о великом криминалу, те да се након случаја “Бобар банке”, надлежни морају позвати на одговорност.

Блокиран новац

Као и у случају “Бобар банке”, и на рачунима “Банке Српске” блокирана су средства Пореске управе, Електропривреде, Аутопутева и других јавних предузећа и институција. Депозити правних лица и грађана у “Банци Српске” процјењују се на око 134 милиона КМ, док јавна предузећа и институције имају око 30 милиона марака, и та су средства сада под блокадом. Из Електропреноса БиХ су реаговали на вријеме и затражили поврат својих орочених средстава.

Привремени управник је блокирао исплату и уплату депозита, а привремена управа је ушла у банку по налогу Агенције за банкарство Републике Српске, јер је капитал банке пао испод законског минимума, а банка није поштовала ни налоге Агенције.

Неиспуњена обећања

Након ликвидације “Бобар банке”, знало се да је и “Банка Српске” у лошој ситуацији јер је константно пословала у минусу. Само неколико мјесеци прије пропасти, предсједник Републике Српске Милорад Додик обећао је продају банке мистериозном инвеститору са запада. Објаснио је јавности да се купац обавезује у приватизационом уговору да у законском року докапитализује банку и повећа њен капитал за 300 милиона евра.

Умјесто 300 милиона евра и спаса банке дошла је привремена управа.  У Агенцији за банкарство РС увјеравали су јавност како привремена управа аутоматски не значи и ликвидацију ове банке. До даљњег је блокирана и свака исплата из банке, депозити су привремено блокирани, а ситуација у којој не раде ни банка ни банкомати дочекала је и грађане. Банку су у животу до сада држали депозити, али је након пропасти “Бобар банке” дио средстава повучен, а смањен прилив депозита.

Страшна порука

Порука коју је власт Републике Српске послала грађанима пропашћу двије банке је страшна.

По свему судећи, и у случају ове банке се примјењује рецепт који је кориштен за пропаст „Бобар банке“, за шта је такође одговорна Агенција за банкарство, која очигледно заштиту има у Министарству финансија РС.

„Банка Српске“ је настала 2013. године докапитализацијом „Балкан Инвестмент банке“, коју је на сумњив начин извршила Влада РС. „Балкан инвестмент банка“ је служила власницима из Литваније за незаконито извлачење милионских средства из Републике Српске и бивши менаџмент је био повезан са политичким врхом Додикове партије.

Десетине милиона марака пласираних кредитних средстава Инвестиционо-развојне банке су на овај начин изгубљени, изгубљена су 42 милиона у фази докапитализације банке, изгубљени су депозити јавних предузећа, установа и институција. По слободној процјени, око 100 милиона марака јавних средстава је у опасности. У директну докапитализацију банке Република Српска је до сада путем ентитетске Инвестиционо-развојне банке и Гарантног фонда уложила 42 милиона марака.

Кривична одговорност

Ко ће кривично одговарати, у ситуацији када је независна ревизија у банци утврдила 17 милиона марака губитка, а менаџмент који је инсталирао министар финансија РС Зоран Тегелтија и Влада Републике Српске, приказао добит од 500.000 марака – нико не одговара.

Очигледно је да Влада није способна да се носи с криминалом, нити да управља јавним добром, а МУП и Специјално тужилаштво РС нису урадили ништа, јер њихове наводне истраге у овој банци нису уродиле плодом.

У банци је на дан увођења привремене управе било око 240 радника.

Послије Бобар банке, Партија демократског прогреса тражи одговор на питање – зашто је пропала Банка Српске и шта власт РС мисли да уради по питању одговорности менаџмента те банке и Агенције за банкарство Републике Српске?

Повезане вијести: