http://pdp.rs.ba/afera-55-nerazjashnena-misterija-saobra/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Афера „Педесет пет“
„Мистериозна саобраћајна несрећа“

Четири и по године су прошле, а остала је неразјашњена мистерија саобраћајне несреће у којој је погинуо 20-годишњи Бањалучанин Никола Ђуровић.

И даље је много нелогичности. Родитељи Александра и Дарко Ђуровић саопштили су да не вјерују полицијском извјештају и налазима бањалучког Окружног тужилаштва о погибији њиховог сина, увјерени да је удес изазвао један високи функционер РС.

Годину дана након погибије, 2012. године, очајни родитељи затражили су од надлежних институција у Републици Српској да поново отворе истрагу о саобраћајној несрећи у којој су изгубили сина јединца. На конференцији за новинаре супружници Ђуровић су отворено изразили сумњу у званичну верзију стравичне несреће која се догодила 21. августа 2011, наводећи да је смрт њиховог сина (који је три дана касније умро у болници) скривио један високопозиционирани функционер РС, а не Ненад Радинковић који је у међувремену оптужен на бањалучком Окружном суду.

Полицијски извјештај

Према полицијском извјештају са мјеста удеса, несрећни Никола Ђуровић је страдао када је на на раскрсници у бањалучком приградском насељу Раковачке баре на његов аутомобил Фиат Типо налетио Ауди А4 који је возио Ненад Радинковић. Радинковић је, јурећи око 150 километара на сат, прошао кроз црвено свјетло на семафору, а послије судара са Ђуровићевим возилом, тешко је озлиједио и пјешака Бориса Клечину док је прелазио улицу, да би потом ударио у трећи аутомобил Шкоду Фабиу у којем су, опет, лакше озлијеђене сестре Бранкица и Анђела Бајчић.

Нелогичности

И мада је на првом саслушању Ненад Радинковић изјавио полицајцима да је он возио Ауди А4, раније унајмљен у рент-а-цар агенцији АСА рент, а исказ касније потврдио и на саслушању у бањалучком Окружном тужитељству, након чега је истрага требала бити завршена, тек тада започиње права мистерија. Убрзо послије трагичне саобраћајне несреће појављују се спекулације да је удес изазвао високопозиционирани функционер, а да је Радинковић, 24-годишњи незапослени пекар, преузео кривицу јер му је исплаћена већа свота новца. Цијели је случај, према истим гласинама, заташкан у самом врху Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

„О томе се у Бањалуци причало мјесецима. Подметнули су возача, пререгистровали су возило неколико пута, свашта се радило. Сигуран сам да Ненад Радинковић уопште није возио тај аутомобил“, рекао је на конференцији за новинаре Дарко Ђуровић, објашњавајући да су његова супруга Александра и он, када су чули нагађања, почели сами истраживати све околности саобраћајне несреће, откривајући истовремено све више контрадикторних детаља.

Кажу да је невјероватно да је увиђај послије удеса трајао пуна три сата (колико је била блокирана магистрална цеста Бањалука-Градишка), а да дежурни бањалучки тужилац Снежана Живковић уопште није била присутна.

„Живковићева је рекла да је те вечери мобилни телефон оставила у дневној соби и отишла да спава, те да је тек ујутру видјела пропуштени позив. Сви добро знамо да је полиција морала доћи по њу, односно, да су требали тражити одобрење од Тужилаштва. Међутим, они су увиђај урадили на свој начин, а ја бих рекао да су журили да што прије почисте трагове“, рекао је отац Николе Ђуровића.

Дарко Ђуровић тврди и како се Ненад Радинковић на мјесту несреће појавио послије петнаестак минута и да није имао ни огреботине. „Ауди је у брзини од 200 километара на сат ударио у Фиат типо који је возио мој син. Ако погледате слике са мјеста несреће, у каквом су стању била возила, невјероватно је да је Радинковић могао остати неповријеђен. И његов сувозач, малољетни Славиша Јовичић, који је такође подметнут, није имао никаквих повреда“, истиче Ђуровић.

Властита истрага

Супружници Ђуровић, упркос инсистирању, из бањалучког Клиничког центра никада нису добили медицинску документацију њиховог сина и других учесника удеса. С друге стране, вјештачење ДНК узорка који је из аутомобила узет четири мјесеца послије несреће, потврдило је да трагови крви нађени у возилу припадају Радинковићу, иако није имао ни посјекотине.

Водећи властиту истрагу, касније су у разговорима са свједоцима сазнали како су неки од њих те вечери на мјесту несреће видјели „познато лице“, али Тужилаштво није уважило приједлог родитеља да се исти свједоци поново саслушају. Дарко Ђуровић сумња и у документацију која је накнадно достављена из рент-а-цар агенције АСА рент. „Цијена изнајмљивања Аудија креће се од 140 до 160 КМ на дан. Из рачуна који су достављени Суду испада да је Ненад Радинковић за изнајмљивање аутомобила дневно плаћао 22 КМ, што је потпуно нереална цијена“, закључује Ђуровић.

Исто тако, нереално је и да је младић без сталног запослења могао себи приуштити изнајмљивање луксузног аутомобила у рент-а-цар агенцији, а нарочито не на период од скоро мјесец дана.

Новинари су дошли до документације према којој је Радинковић изнајмљени аутомобил вратио дан прије несреће, да би се касније појавиле нове потврде да је Радинковић возило вратио (и уредно потписао) тек почетком септембра 2011. У то је вријеме, међутим, Ненад Радинковић већ отишао у Француску, што је још један спорни детаљ. „Како је могуће да Радинковић, ако је заиста скривио смрт мог покојног сина, није био притворен или да му барем нису одузете путне исправе“, пита се Дарко Ђуровић.

Родитељи погинулог Николе Ђуровића саопштили су на конференцији за новинаре да су огорчени јер их нико из Окружног тужилаштва у Бањалуци није обавијестио да је оптужница против Радинковића подигнута и потврђена на Окружном суду у Бањалуци. Сумње како се не ради о случајном пропусту додатно је учврстила информација коју су случајно сазнали да се оптужени Ненад Радинковић на рочишту одржаном 25. јула предомислио. Иако је 2011. признао кривицу и активно сарађивао с Тужилаштвом, Радинковић је сада изјавио да није крив?!

Иако сва документација до које су успјели доћи, као и изјаве свједока, укључујући и учеснике саобраћајне несреће, упућује да је комплетна истрага фингирана (на шта су посумњали и чланови Одбора за безбједност Народне скупштине РС), Ђуровићи и даље чекају одговоре.

У Бањалуци се послије несреће причало да је фатални удес изазвао високи функционер РС, у чијем друштву су се налазили још неки из врха власти.

Повезане вијести: