http://pdp.rs.ba/afera-54-kk-igokea-velikodushno-nagra/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „Шездесет три“
„Помоћ КК ‘Игокеа’ од пола милиона КМ из буџета

Какви су ефекти и да ли је контролисан утрошак средстава из Помоћи спортским организацијама – непрофитне организације (клубови), гдје је Министарство за породицу, омладину и спорт у 2010. години исплатило Кошаркашком клубу „Игокеа“  у истој години два пута по 250.000 КМ?

Партија демократског прогреса пита – на који начин су средстава додјељивана за ове намјене? Видљиво је да на листи има 207 одобрених захтјева, али се ради углавном о износима од по неколико хиљада марака. Само је КК „Игокеа“, Лакташи добила два пута, под редним бројевима 169 и 175, по 250.000 КМ (укупно 500.000 КМ).

ПДП поставља питање – на основу чега је одлучено да баш „Игокеа“ добије оволики износ и какви су ефекти и спортски резултати  великог улагања у тај клуб? Чиме је КК „Игокеа“ у тој и наредним годинама грађанима оправдала износ помоћи из буџета Републике Српске?

Овај податак се налази у Прегледу одобрених финансијских средстава за период од 1.1. до 31.12.2010. године Министарства породице, омладине и спорта – Одјељење за спорт који је Влада Републике Српске доставила као одговор на посланичка питања.

Наведено је да се ради о Помоћи спортским организацијама – непрофитним организацијама (клубовима). Како је могуће и да ли је коректно да је од укупног износа 2,4 милиона КМ из овог гранта више од 20% додијељено само једном спортском клубу – КК“Игокеа“, а осталих 80% за 200 других спортских клубова. Напомињемо да је у том периоду предсједник Владе Републике Српске био Милорад Додик, први човјек КК „Игокеа“, уједно и предсједник СНСД-а, странке којој припада и тадашњи министар за породицу, омладину и спорт.

Познато је да је КК “Игокеа“ имала повлаштен положај у буџетима великог броја републичких и локалних институција, јавним и приватним предузећима, банкама… у вишемилионским износима.

Повезане вијести: