http://pdp.rs.ba/afera-53-vlast-srpske-propustila-josh-se/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „Педесет три“
„Стоп бесповратним средствима из ИПА фондова“

 

Зашто је отказан Пројекат Царине и порези – додатно усклађивање законодавства и праксе индиректног опорезивања са правним тековинама Управе за индиректно опорезивaње БиХ са сједиштем у Бањалуци у вриједности од 7.000.000 КМ?

Штета за Републику Српску 7.000.000 КМ или подстицаји од по 7.000 КМ за 1.000 предузећа

Кориштење бесповратних средства која су била на располагању Босни и Херцеговини кроз Инструменте претприступне помоћи тзв. ИПА зависило је од степена сарадње Владе Републике Српске, Владе Федерације и Савјета министара БиХ.

Вриједност помоћи у периоду 2007-2013 била је скоро 100 милиона КМ годишње, као и за ИПА-2 за период 2014-2020 у износу од преко 11 милијарди КМ за земље Западног Балкана.

Приликом уговарања средстава из ИПА за 2013. годину изгубљена су бесповратна средства за пројекат Царине и порези – додатно усклађивање законодавства и праксе индиректног опорезивања са правним тековинама Управе за индиректно опорезивање са сједиштем у Бањалуци у вриједности од 7 милиона КМ. Разлог је неспособност владајуће коалиције на ентитетском (кључни политички фактор у РС је био СНСД) и нивоу БиХ (кључни политички фактор из РС у институцијама БиХ је био СНСД).

Због изостанка договора, ова средства су од стране Европске уније преусмјерена Косову и Србији. Напомињемо да су се тада коалициони партнери на нивоу БиХ веома лако договарали око усвајања буџета, Закона о Електропреносу, буџетима институција БиХ, али су штетно дјеловали испуштањем прилике да добију бесповратни новац за пројекте јачања институција у борби против корупције и криминала у Републици Српској и БиХ.

Подсјећамо и на тадашњу циничну изјаву предсједника РС Милорада Додика да нам та средства не требају, јер Српска од тога нема никакве користи.

У истој години кроз ИПА средства изгубљено је и близу 12 милиона КМ за транспортну и путничку инфраструктуру у Републици Српској, 5 милиона КМ бесповратних средстава за пројекат Правосуђе и унутрашњи послови, унапређење затворске инфраструктуре (укључујући реконструкцију затвора у Бијељини, подршка конкурентности малих и средњих предузећа у вриједности од 2 милиона КМ, те Програм за младе, студенте, професоре, усавршавање, медије и Програм културе у вриједности од 3 милиона КМ  што што заједно, са овим пројектом, износи 29 милиона КМ штете за Републику Српску!

Повезане вијести: