http://pdp.rs.ba/afera-52-ko-ubio-milan-vukelic/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Афера „Педесет два“
„Ко је убио Милана Вукелића?“

 

Прошло је осам година откако је убијен Милан Вукелић, а јавност до данас није сазнала ко га је убио.

Познато је само то да је Вукелић главом платио покушај да се супротстави криминалу и корупцији огромних размјера и отимачини градског земљишта у Бањалуци, те да је убијен педесетак метара од сједишта Министарства унутрашњих послова РС.

Убиство

Милан Вукелић, инжињер из Бањалуке, отац четворо дјеце, убијен је у експлозији аутобомбе 6. новембра 2007. године око 20.20 часова у бањалучком насељу Старчевица.

Убица или више њих поставили су испод Вукелићеве сиве „форд фијесте“ експлозивну направу с 800 грама ТНТ-а, која је активирана највјероватније даљинским управљачем и то у тренутку када је аутомобил пролазио поред Самачког хотела, односно зграде МУП-а РС и Основне школе „Бранко Радичевић“.

У тренутку активирања експлозивне направе са Вукелићем су у ауту били Слава Пепиновић, конобарица из кафића „Вучко“, чији је власник био покојни Вукелић, те чувар у том кафићу Томислав Добрњац, којем су након тешких повреда ампутиране обе ноге.

Убиство Вукелића који је, када је убијен, имао 47 година, ушло је у девету годину као полицијски неријешен случај.

Указивао на корупцију

Вукелић је био запослен као грађевински инжињер у Заводу за изградњу Бањалука (ЗИБЛ). Познаници и пријатељи су Вукелића описали као ријетко поштеног човјека, који је само радио свој посао и није желио да учествује у корупцији. Годинама се борио против криминала и корупције у Заводу за изградњу града Бањалука и против безочног пљачкања градског буџета.

Када је увидио да борбом у корумпираним институцијама полиције и правосуђа неће ништа постићи, Вукелић је почео отворено иступати у медијима и валидним документима доказивати своје тврдње о милионским пљачкама..

Вукелић је у јавности изнио бројне оптужбе, податке и документе о томе.

Пријетње прије убиства

Вукелић је и прије убиства добијао је неколико пријетњи – и на послу, али и нападима на породичну имовину.

У ноћи између 6. и 7. маја 2007. године запаљен је Вукелићев аутомобил. Три мјесеца касније, 8. августа, непознате особе су запалиле породичну кућу Вукелића у Српским топлицама, у којој живи његова мајка Вида. Мајка је тада испричала да је прво проваљено у кућу, па онда подметнут пожар у којем су изгорили дневна соба са стварима, дио кухиње, ходник, купатило…

Испред њене куће 10. октобра 2007. године, мање од мјесец дана прије убиства Вукелића, запаљен је и аутомобил фолксваген поло, власништво комшинице А.Ш.

Упркос томе, полицијска истрага није далеко одмакла.

Повезане вијести: