http://pdp.rs.ba/afera-48-struchnak-vucheti-ojadio-srpsku/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „Четрдесет осам“
„Случај Никола Тесла“

 

Драган Вучетић – велики економски стручњак, којег је предсједник РС Милорад Додик једно вријеме ангажовао и као савјетника за иностране инвестиције, кроз фамозни „највећи инвестиционо-пословни подухват“ – предузеће „Никола Тесла“ ојадио је Републику Српску за најмање 10 милиона КМ, а сумња се да је износ чак и много већи.
МУП РС прослиједио је ове године Специјалном тужилаштву РС извјештај против Вучетића, али је Вучетић и данас у бјекству. Појавиле су се информације и да се одрекао држављанства БиХ, што значи да му врло вјероватно никад неће бити суђено за велику пљачку под покровитељством Владе Републике Српске.

Како је све почело

Прича са Вучетићем почела је 2012. године, када је Влада РС основала Јавно предузеће “Никола Тесла” и њега, Додиковог савјетника, именовала за вршиоца дужности директора.
Влада је тада обећала да ће у Херцеговини бити отворено двије хиљаде радних мјеста у текстилној индустрији, јер су њемачки привредници „одлучили да своје погоне из Кине премјесте у Билећу и Требиње“.
Вучетић је тада тврдио, што је Влада у јавности и понављала, да Нијемци селе погоне из Кине и да ће, ако Република Српска на вријеме не обезбиједи услове, отворити фабрике негдје друго.

О Вучетићу се и прије сумњивих пројеката писало као о особи која иза себе има неколико неуспјешних пројеката, управо на подручју Херцеговине. Спомињу се предузећа „Пилана и намјештај“ у Невесињу за које је узет кредит од око два милиона марака, али посао је пропао. Писало се о воћњаку у Љубињу и хладњачи у Берковићима, фирми за производњу пелета…

Међутим, Тегелтија је тада рекао да „то што је неко био неуспјешан у приватном бизнису, не значи да неће бити успјешан у руковођењу државном фирмом“.

 

Текстил, електромобил и гаранција Владе за кредит

Осим дотадашње намјене херцеговачких предузећа за производњу текстила, компанија је, уз апсолутну подршку Владе РС, саопштила да се бави и производњом електричних аутомобила! И спектакуларно отворили чак и погоне, уз лаж да ћемо их производити за потребе њемачких пошта!

Влада РС је била и гарант да компанија “Никола Тесла” код комерцијалних банака дигне кредит од 12 милиона марака, а Инвестиционо-развојна банка РС је компанији одобрила и додатних пет милиона марака кредита. Није познато гдје су паре завршиле.

Тегелтија: „Лично ћу сносити одговорност ако пројекат „Никола Тесла“ не успије“

Министар финансија РС Зоран Тегелтија обећавао је да би први погон у Билећи требало да почне да ради већ у мају 2013. године у коме би одмах било запослено око 400 радника. Такође, најавио је да ће у Љубињу бити изграђен погон у којем ће бити запослено 350 радника, а у Требињу 800 радника.
Тегелтија је тада рекао да лично сносити одговорност уколико овај пројекат не успије. Осим што пројекат није успио, Српска је опљачкана, али ни за то, као ни за све остале коруптивне и криминалне активности у РС енормно високих износа, нико није одговарао.

Извјештај МУП РС

У извјештају који је МУП РС доставио Специјалном тужилаштву РС, а који се односи само на дио Вучетићевих мутних послова у Републици Српској, наводе се детаљи како је незаконито пребацио близу 100 хиљада КМ са фирме „Никола Тесла“ на рачун „проф. Вучетић“ у Њемачкој.

У извјештају се наводи да је Вучетић, за којим је расписана потјерница, поред државне фирме „Никола Тесла“ д.о.о. Бањалука и у Њемачкој регистровао предузеће „Никола Тесла“ ГМБХ Келн, те обављао незаконите трансакције између ове двије и своје приватне фирме „проф. Вучетић“.

Полиција је открила да је Вучетић 15. марта 2014. године са рачуна „Никола Тесла“ Бањалука извршио девизно плаћање фирми „Никола Тесла“ Келн, а као основ навео испоручени агрегат за хидрауличну пресу за пројекат “Електромобил”. Потом је тих 49.051 евра искористио да плати обавезе своје приватне фирме „проф. Вучетић“. Агрегат никада није испоручен нити је било потребе за таквом испоруком за пројекат „Електромобил“. Агрегат је Вучетићева приватна фирма испоручила предузећу „Нови Јелшинград“ Бањалука.

„Вучетић је пребацио износ од 49.051,89 евра иако је знао да нема функционалну повезаност са пројектом Електромобил и исти се односи на аванс за агрегат за хидрауличну пресу од 315 тона, који је предмет купопродаје предузећа „Нови Јелшинград“ ад Бањалука и приватне фирме Драгана Вучетића „проф. Вучетић“ Бергхеим Њемачка. Предузеће „Нови Јелшинград“ је по том основу претходно уплатило пуну цијену коштања агрегата од 103.050 евра на рачун „Проф. Вучетић“ те је на тај начин Вучетић свом предузећу омогућио стицање противправне имовинске користи од 49.051 евра, оштетивши јавно предузеће „Никола Тесла“ за исти износ“, наводи се у Допуни извјештаја од прије неколико мјесеци.

Мићо Станојевић, којег је Вучетић ангажовао за надзор пројекта „Електромобил“, потврдио је полицији да „Никола Тесла“ никада није развијала хидрауличне дијелове нити јој је ова технологија била потребна за послове у вези са електромобилом.

Директор „Новог Јелшинграда“ Борис Томанић потврдио је да су од Вучетића и његове приватне фирме наручили шет хидрауличних агрега за развој хидрауличних преса, јер је Вучетић могао добити повољнију цијену од њемачких произвођача. Полиција је дошла до доказа да је „Нови Јелшинград“ платио пун износ фирми „проф. Вучетић“, међутим Вучетић шаље фактуру и „Николи Тесла“ Бањалука да изврше авансно плаћање, те исте машине у износу од 49 хиљада евра за пројекат Електромобил, што је и плаћено.

Штета за Републику Српску још увијек неутврђена; процјена је најмање 10 милиона КМ или 31.000 просјечних пензија

 

Коначан резултат Владиног спектакуларног пројекта: милиони марака из буџета Републике Српске нестали, радници на улици, Вучетић у бјекству, а министар Тегелтија, иако је обећао, као ни било ко из власти Републике Српске која је гарантовала успјех, није одговарао за пропали пројекат!

 

Повезане вијести: