http://pdp.rs.ba/afera-45-dva-papka-dokaz-da-vlast-srp/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Афера „Четрдесет пет“
„Два папка“

Афера која би у нормалним земљама довело прво до оставке премијера, али била и предмет кривичног гоњења, код нас је постала разлог за спрдњу власти са грађанима Републике Српске.

Афера “Два папка”, која је крајем прошле године потресла регион,  без обзира на јаке доказе и форензичко тумачење снимка у Холандији, остала је неријешена – због спреге власти са правосуђем РС.

Ова афера је свједочанство о размјерама корупције, у овом случају типичног примјера политичке, којој прибјегава власт Републике Српске.

На аудио-снимку, доказано, чује се глас премијерке РС Жељке Цвијановић која објашњава да су успјели да формирају власт послије избора јер су купили два посланика у Народној скупштини РС, које при том назива папцима.

Одмах након што је скандалозни снимак процурио у јавност, огласило се Министарство унутрашњих послова РС које је “потврдило” да је “у одређеном броју електронских медија објављен монтиран, компромитујући снимак приватног разговора предсједника Владе Републике Српске снимљен посебним техничким, софистицираним средствима за аудио и видео снимање на којем су из контекста извађене појединачне изјаве премијера и исте монтиране са другим изјавама, те на тај начин створен изведен, привидан стварни разговор између предсједника Владе и НН лица – саговорника”.

Међутим, Специјално тужилаштво РС касније је потврдило да уопште нису извршили вјештачење снимка разговора на којем се чује како премијерка Републике Српске наводно купује посланике ради формирања владајуће већине. Аргументовали су то тиме да “вјештачење није могуће утврдити јер је оригинални снимак враћен порталу Klix.ba одлуком Општинског суда у Сарајеву”.

Дакле, у новембру прошле године МУП РС је спорни снимак оквалификовао као монтиран, док је Специјално тужилаштво РС у априлу ове године потврдило да вјештачење снимка уопште није рађено!

Након што је отворена афера “Два папка” и без обзира на чињеницу да је форензичко вјештачење у Националном форензичком институту у Холандији потврдило да се ради о њеном гласу, премијерка Жељка Цвијановић саопштила је грађанима да је “невина као дјечја суза”.

Опозициони посланици у Народној скупштини РС затражили су послије вјештачења да Жељка Цвијановић поднесе оставку, јер је слагала грађане РС.

Опозиција поставља питање легитимитета свих одлука које је донијела ова Влада РС јер је формирана на политичкој корупцији и као таква – нелегална.

Послије сједнице, посланици опозиције одлучили су да не присуствују дијеловима засједања Народне скупштине РС за вријеме обраћања премијерке.

Ова афера доказ је да у Републици Српској власт ради шта хоће, и да, без имало стида, лаже јавност РС и оне који указују на то назива издајницима Републике Српске.

Практично, и премијерка, али и предсједник РС Милорад Додик, као и представници званичних институција РС су, неспорно, све вријеме лагали. И при том оптуживали новинаре који су бранили медијску слободу и своје изворе.

Партија демократског прогреса подсјећа да је у интересу Републике Српске, за коју свакодневно тврде да се боре, и њених институција, да овај случај до краја истјерају правосудни органи Републике Српске, како би утврдили да ли је извршено кривично дјело и ко су одговорна лица.

У противном, потврдиће да је правосуђе у Српској под контролом власти, што може да има несагледиве негативне посљедице по Републику Српску и њене грађане.

Повезане вијести: