http://pdp.rs.ba/afera-41-pola-miliona-km-za-nesprovodive/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „41
„Узалуд бачен новац за Стратешки план руралног развоја и Стратешки план развоја пољопривреде и руралних подручја“

Желимо да упознамо пољопривреднике у Републици Српској да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС за СТРАТЕШКИ ПЛАН РУРАЛНОГ РАЗВОЈА РС од 2010. до 2015. године исплатило око 220.000 КМ новца грађана Републике Српске!

Од Плана није реализовано ништа, а урађен је од стране Института за економику пољопривреде при Пољопривредном факултету у Бањалуци, на чијем челу је тада био актуелни министар пољопривреде Стево Мирјанић.

Штавише, у наведеном периоду, за реализацију Плана, Република Српска требало је да издвоји 1.7 милијарди КМ, а издвојено је нешто више од 100 милиона КМ!

За непровођење Плана нико није одговарао, а сеоска подручја у Републици Српској, која је доминантно рурално подручје, и даље пропадају, млади људи одлазе са села у градове јер не виде перспективу у животу на селу, а министар и његов тим, награђени су, за писање Плана, масним хонорарима (и до 40.000 КМ).

Али није се стало само на томе. Актуелни министар на Институту и даље „ведри и облачи“, а уједно прима пензију од Републике Српске, плату на Пољопривредном факултету и има приватну фирму, добио је још једну наруџбу од Министарства. За Стратешки план развоја пољопривреде и руралних подручја за период 2015.-2020. године, добио је око 50.000 КМ што је класични сукоб интереса!

У том документу који је усвојен у Народној скупштини РС, 24. јуна 2015. године, планирају се, до 2020. године, улагања у пољопривреду од 632 милиона КМ!!!

То није једини посао који је министар Мирјанић „средио“ Институту за економику пољопривреде у протеклих осам година.

За све „силне“ стратешке документе обрнуто је око 500.000 КМ или 1562 просјечне пензије у Републици Српској!

*У прилогу доносимо примјере смањивања издвајања за рурални сектор, као и пројекцију буџета за пољопривреду до 2020. године које су, свима је јасно, само списак лијепих жеља ресорног Министарства.

Примјери смањења издвајања подстицаја у периоду 2007 2013

Повезане вијести:

admin