http://pdp.rs.ba/afera-32-srpska-propustila-dva-miliona/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „Тридесет два

„Стоп бесповратним средствима из ИПА фондова“

 

Зашто је отказан пројекат Развојног приватног сектора, Подршка конкурентности малих и средњих предузећа у вриједности од 5.000.000 КМ?

Штета за Републику Српску близу 2.000.000 КМ или бесповратних подстицаја по 10.000 КМ за 200 малих и средњих предузећа

Кориштење бесповратних средства која су била на располагању Босни и Херцеговини кроз Инструменте претприступне помоћи тзв. ИПА зависило је од степена сарадње Владе Републике Српске, Владе Федерације и Савјета министара БиХ.

Вриједност помоћи у периоду 2007-2013 била је скоро 100 милиона КМ годишње, као и за ИПА-2 за период 2014-2020 у износу од преко 11 милијарди КМ за земље Западног Балкана.

Приликом уговарања средстава из ИПА за 2013. годину изгубљена су бесповратна средства за пројекат развојног приватног сектора, Подршка конкурентности малих и средњих предузећа у вриједности од 5 милиона КМ због неспособности владајуће коалиције на ентитетском (кључни политички фактор у РС је био СНСД) и нивоу БиХ (кључни политички фактор из РС у институцијама БиХ је био СНСД).

Због изостанка договора, ова средства су од стране Европске уније преусмјерена Косову и Србији. Напомињемо да су се тада коалициони партнери на нивоу БиХ веома лако договарали око усвајања буџета, Закона о Електропреносу, буџетима институција БиХ, али су штетно дјеловали испуштањем прилике да добију бесповратни новац за пројекте јачања институција у борби против корупције и криминала у Републици Српској и БиХ.

Подсјећамо и на тадашњу циничну изјаву предсједника РС Милорада Додика да нам та средства не требају, јер Српска од тога нема никакве користи.

У истој години кроз ИПА средства изгубљено је и близу 12 милиона КМ за транспортну и путничку инфраструктуру у Републици Српској, и 5 милиона КМ бесповратних средстава за пројекат Правосуђе и унутрашњи послови, унапређење затворске инфраструктуре (укључујући реконструкцију затвора у Бијељини) што заједно износи 19 милиона КМ штете за Српску.

Повезане вијести: