http://pdp.rs.ba/afera-23-ulozheno-vishe-od-40-miliona-km-a/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „Двадесет три“

„Олимпијски центар Јахорина“

Тражимо да се испитају узроци катастрофалног стања у којем се већ годинама налази Олимпијски центар Јахорина.

Наиме, у Олимпијски центар уложено је преко 40 милиона КМ, како би била побољшана комплетна туристичка понуда. Акценат је био на побољшању услова за скијање кроз изградњу вертикалног транспорта, система за вјештачко осњежавање стаза и осталих инфраструктурних пројеката.

Без икакве развојне стратегије, паре су потрошене, а није уређена ниједна нова стаза. Једини стварни циљ је био само – да се паре што прије потроше.

Умјесто позитивних ефеката добили смо Олимпијски центар који је, без обзира на силна улагања, доспио у веома тешку ситуацију – рачуни Олимпијског центра су блокирани, плате и доприноси радницима касне, а обавезе према добављачима се не извршавају.

Ниједно скијалиште није проширено. Не постоји организована обука нескијаша, што је основ развојних стратегија свих свјетских скијалишта.

Власт Српске стално истиче да је туризам на Јахорини једна од шанси развоја Републике Српске, а ниједна марка није уложена у нове, додатне садржаје на Јахорине, па чак ни за услуге инструктора скијања!

Потребно је напоменути да је техничка база ОЦ имала дупло мање радника осамдесетих година 20. вијека,  а да је број стаза и вертикалног транспорта остао идентичан.

Додатни проблем представља пресуда Вишег привредног суда Републике Српске у корист МДП УПИ Источно Сарајево, а против Олимпијског центра Јахорина у износу од 2,2 милиона КМ, која се десила под веома чудним и сумњивим околностима.

Све то показује да се јавним средствима није управљало одговорно, адекватно и рационално и да је ОЦ Јахорина постао мјесто за преклапање личних интереса. Посљедица таквог понашања је вишемилионска штета за сам Олимпијски центар, али и буџет Републике Српске.

Повезане вијести: