http://pdp.rs.ba/afera-139-milionsko-stetno-djelovanje-direktora-robnih-rezervi/

Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „139“

„Робне резерве РС“

Због несавјесног и штетног пословања директора Робних резерви РС, Република Српска је остала без 1,6 милиона марака које се исплаћују бањалучком предузећу „ВСТ ТРЕНД”, по основу правоснажне судске пресуде, а у вези са послом набавке регресираног минералног ђубрива за прољећну сјетву 2009. године.

Посао набавке регресираног ђубрива вриједио је 16 милиона марака, а „ВСТ ТРЕНДУ“ се треба исплатити 1,6 милиона марака, односно 10% од вриједности посла.
Главни кривац за овај милионски губитак је Радован Самарџија, некадашњи директор “Робних резерви”, а сада запослен на високој функцији у Пореској управи.

Закључком Владе Републике Српске од 6. фебруара 2009. године задужена је Републичка дирекција за робне резерве да изврши набавку минералног ђубрива НПК 15:15:15 у количини до 20.000 тона и Д2 у количини до 10.000 тона.

Радован Самарџија, тадашњи директор Дирекције, посао набавке додијелио је фирми „Agrogroup“ Брчко, власника Драгана Томића, са којим је био у блиским пословним односима. „Agrogroup“ је добио посао, иако није имао доказ о томе да ђубриво, које је требало да набави из Украјине, није радиоактивно, док је други, повољнији, понуђач „ВСТ ТРЕНД” из Бањалуке, имао тај доказ и дефинисане рокове испоруке ђубрива.

Представници Министарства пољопривреде у Комисији, коју су чинили три представника Дирекције и два члана из министарства, оградили су се од одлуке о додјељивању посла предузећу „Agrogroup“, али Самарџија је игнорисао и Канцеларију за разматрање жалби из Сарајева која је уважила жалбу предузећа „ВСТ ТРЕНД“.

“ВСТ” је поднијела тужбу и добила одштету од 1,6 милиона КМ.

*Документи су у прилогу.

DIREKCIJA ZRR – PRESUDA SUDA BIH II

DIREKCIJA ZRR – PRESUDA SUDA BIH

Presuda_sud_BiH_2010

Prigovor izvrsenika na rjesenje o izvrsenju revizija presude_2010

revizija presude_2010

Повезане вијести: