http://pdp.rs.ba/afera-138-dvije-godine-garancije-za-put-od-87-miliona-km/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „138“
Дионица пута на превоју Чемерно

Предсједник РС Милорад Додик пустио је 5. августа 2013. године у саобраћај новоизграђену трасу пута преко превоја Чемерно, оцјењујући је као историјски пројекат који ће представљати најкраћу саобраћајну везу Србије са црногорским приморјем.

Дионица пута Гацко-Фоча преко превоја Чемерно, грађена је пет година, новцем из економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске, у износу од 72 милиона КМ.

Изградња је договорена 2007. године, почела у септембру 2008. године, а првобитан рок за завршетак радова, септембар 2011. године – пробијен је. Пут је отворен двије године послије тога и сви су сагласни да је коштао (према званичним подацима) 87 милиона КМ.

Оно што је посебно занимљиво јесте да је “Интеграл инжењеринг” морао да доплати, наводно, својих 15 милиона КМ, због кашњења са радовима.

Међутим, јасно се види да је Влада Републике Српске издвојила 72 милиона КМ за градњу ове дионице, чија је дужина око девет километара, и сав тај новац је још 2008. године исплаћен овом предузећу. И нереално је да је толико новца потрошено.

Република Српска и путници за црногорско приморје су заузврат од „Интеграла“ и власти Републике Српске добили гаранцију на двије године за извршене радове.

Дакле, гаранција на спектакуларно отворен и прескупи пут истекла је прошле године!

Милионски пут је отворен уз саслужење владике Григорија, а отварању пута присуствовао је и Емир Кустурица.

Повезане вијести: