http://pdp.rs.ba/afera-137-milioni-svrnuti-kroz-tunel-stambolcic/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „137“
„Тунел Стамболчић“


Основни уговор за изградњу тунела Стамболчић био је 9 милиона КМ, али је разним анексима доведен до невјероватне суме од скоро 20 милиона КМ!

Носилац посла била је словеначка фирма „CMP“, која је у међувремену отишла у стечај. Тако су претходним извођачима радова на тунелу остали дужни преко 500.000 КМ, а у међувремену су увели новог извођача.

Осим што је буџет Републике Српске разним анексима оштећен у милионском износу, домаћи подизвођачи, којима је ово био животни пројекат, остали су без радова и новца.

Вишегодишњи пројекат је тако послужио за очигледну корупцију.

Градња тунела Стамболчић почела је још 1990. године када је урађен улазно-излазни портал, али су радови прекинути почетком 1992. године. Пројекат за тунел Стамболчић урадио је прије рата Пројектни завод „Трасер“ Сарајево по чијој документацији је и настављена градња. Тунел се налази на магистралном путу М-5, Пале – Устипрача, а дуг је 954 метра.

Влада Републике Српске из Развојног програма првобитно је одобрила око 10 милиона КМ за наставак радова на изградњи тунела, а „Путеви Републике Српске“ склопили су крајем новембра 2008. године уговор са „Нискоградњом“ Лакташи о извођењу радова, након чега је Влада Српске обезбиједила додатних 7 милиона КМ. Накнадним анексима вриједност је додатно увећана.

Тунел је отворен у јулу 2013. године.

Повезане вијести: