http://pdp.rs.ba/afera-136-u-botanickoj-basti-ima-posla-za-istrazne-organe/

Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „136
Ботаничка башта

Град Бањалука, Влада Републике Српске и бањалучки Универзитет уложили су 2009. године огроман новац за пројекат изградње ботаничке баште у Бањалуци.

Само те године из градског буџета уложено је више од 100.000 марака, а улагања, кроз Институт за пројекат изградње ботаничке баште, настављена су и у наредним годинама.

Ипак, без обзира на милионско улагање, Бањалука још НЕМА ботаничку башту. Оно што сада, након седам година, може да се види у универзитетском кампусу није ни налик пројекту који кошта најмање милион марака, нити баште има на видику.

Извјештаји који су били пред одборницима бањалучке скупштине били су, у најмању руку, смијешни.

Зато Партија демократског прогреса позива ревизоре, али и истражне органе да прегледају документацију и бањалучког, али и буџета Републике Српске, као и Универзитета у Бањалуци у вези са овим пројектом.

Сигурни смо да је буџет оштећен у милионској вриједности, а никаквих ефеката ни за науку, а ни за град и градски туризам –нема!

Дио новца су издвајали Министарство науке и технологије, Министарство просвјете и културе и Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства РС.

Планирано је да се ботанишка башта простире на око пет хектара слободног земљишта поред ријеке и требало је да буде полигон за наставу студената биологије, шумарства, пољопривреде и хортикултуре, а уједно и да буде туристичка атракција.

Повезане вијести: