http://pdp.rs.ba/afera-135-ministarstvo-finansija-krsilo-proceduru-za-finansije/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „135

„Истраживачка студија Министарства финансија“

Министарство финансија Републике Српске склопило је у 2009. години уговор о изради Истраживачке стратешке студије о утврђивању кредитног рејтинга Републике Српске у вриједности од 50.000 евра. По уговору, за израду ове студије, осим тог износа, сваког мјесеца увећавају се трошкови и за 2.000 евра и то све без ПДВ-а.

Студија од преко 100.000 КМ не би била спорна да је Министарство финансија испоштовало финансијску процедуру.

Међутим, како се наводи у извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора РС за 2009. годину, за наведену услугу Министарство никада није провело процедуру набавке.

Према инструкцији из истог Министарства, финансирање се врши преко свих министарстава и Секретаријата Владе РС, те се на тај начин избјегавају процедуре прописане законом о набавкама

Ово је само још један од примјера како је ова власт Републике Српске максимално искористила расположиве буџете за послове мимо процедура.

Осим тога, остали су непознати и резултати те студије, с обзиром на чињеницу да се Српска и не може да се похвали кредитним рејтингом.

Повезане вијести: