http://pdp.rs.ba/afera-130-brcko-izgubilo-milione-na-sudu-zbog-fabrike-vode/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „130“
Фабрика воде Брчко

Пројекат „Пројектовање и изградња система за пречишћавање воде ријеке Саве у воду за пиће капацитета 330 л/с по систему кључ у руке“ познатији као Фабрика воде окончан је са изградњом и као постројење званично јепочело са радом након добијања употребне дозволе 2010. године.

Међутим, административни дио пројекта није био окончан.

Влада Брчко дистрикта је 2009. године, са Извођачем радова, потписала Анекс основног Уговора о плаћању разлике у цијени, што је Скупштина Брчко дистрикта исте године одобрила. На основу тог Анекса Извођач радова је поднио захтјев за исплату додатних финансијских средстава, тачније, разлике у цијени, у износу од око милион марака.

У току 2012. године, Одјељење за комуналне послове Владе Брчко дистрикта је на неколико сједница Владе кандидовало ово питање, указивало на могуће још веће штетне последице и предлагало да се иста измири у преосталом износу. На жалост, Влада Брчко дистрикта је одбила овај приједлог.

Након тога, Извођач радова је покренуо арбитражни поступак пред Међународном привредном комором у Паризу. Брчко дистрикт је изгубио овај спор и морао исплатити невјероватних. 2,5 милиона КМ по основу пресуде, затезних камата и судских трошкова.

Нерад и неспособност Владе грађане је коштала додатних милион и по.

Клуб посланика Партије демократског прогреса је у Скупштини Брчко дистрикта предложио тачку дневног реда у оквиру које смо грађане информисали о овом великом пропусту у раду актуелне власти.

На наш приједлог Скупштина Брчко дистрикта је усвојила Закључак којим се задужује Правобранилаштво Брчко дистрикта да у складу са надлежностима прописаним Законом о Правобранилаштву утврди евентуалне неправилности и покрене одговарајуће радње укључујући подизање тужби и пријава Тужилаштву.

Повезане вијести: