http://pdp.rs.ba/afera-129-sumnjiva-koncesija-za-srebrenicki-rudnik-sase/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „129
Концесија за Рудник Сасе-Сребреница

Влада РС је у октобру 2007. године предузећу „Gross”, на основу њихове самоиницијативне понуде, додијелила тридесетогодишњу концесију за експлоатацију и прераду руде олова и цинка у Руднику „Сасе”. За концесију је држави требало да се исплати једнократни износ у висини од 405.555 КМ, а одређена је концесиона накнада у висини од 4,1 КМ по тони руде олова и цинка.

„Grossс” је у 2014. години, како сами наводе, ископао нешто више од 300.000 тона ровне руде и забиљежио приходе и расходе у висини од око 33 милиона КМ.

Међутим, без обзира на одлично пословање  државно предузеће – рудник – отишло је у стечај. На приједлог директора АД „Сасе”, Основни суд у Бијељини у фебруару 2010. године отвара стечајни поступак над овим предузећем. У Рјешењу о отварању стечајног поступка наводи се, између осталог, да су имовину АД „Сасе” након преноса експлоатационих права на „Rossasse” и „Gross” исти користили без било какве накнаде, јер то није ни било предвиђено уговорима са Владом РС, те да су рачуни акционарског друштва блокирани од марта 2004. године усљед неплаћања дугова.

Цвијетић је као привремени стечајни управник навео да је књиговодствена вриједност цјелокупне непокретне и покретне имовине АД „Сасе” нешто виша од 12,5 милиона КМ. Укупна дуговања износе нешто мање од 11,7 милиона КМ, а потраживања нешто више од 11,1 милион КМ.

Осим непоштовања основних елемената уговора, „Gross” је, упркос рјешењу Основног суда у Сребреници којим се Руднику забрањује извоз и продаја руде, опреме и машина, 20. марта 2006. године, за само деведесет минута, у Србију извезао осамнаест камиона руде у вриједности од скоро 300.000 долара.

За ово предузеће је и раније било везано мноштво афера. Међутим, то није спријечило Владу да потпише неповољан уговор по Републику Српску.

Предузеће „Gross” данас управља Рудником и има експлоатациона права над рудним налазиштима, но није у потпуности разјашњено како је „Gross” та права стекао.

Повезане вијести: