http://pdp.rs.ba/afera-126-snsd-ovtsi-stavili-fk-leotar/

Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „126

Фудбалски клуб Леотар

Садашњи генерални секретар СНСД Лука Петровић потписао је у име Фудбалског клуба „Леотар“ уговор о кредиту којим је под хипотеку заложен фудбалски стадион “ФК Леотар” са пратећим објектима и земљиштем и то за кредитни износ од 370.000 КМ. Потписници уговора с друге стране је „Бобар банка“.
Уговор јасно упућује на неконтролисане радње тадашње управе “ФК Леотар”, на челу са Петровићем, који је тада противзаконито заложио стадион упркос чињеници да је “ФК Леотар” имао право коришћења стадиона, али не и право власништва, јер је стадион искључиво власништво Града Требиње. Јасно је да је урушавање требињског Фудбалског клуба “Леотар” и требињског спорта резултат оваквих и сличних малверзација некадашње СНСД-ове структуре власти у Требињу, али овдје у очи упада и нарочита спрега СНСД – Бобар банка.
Према процјени судског вјештака грађевинске струке (из члана 7. Уговора) вриједност заложеног стадиона десет пута већа од вриједности подигнутог кредита и износи 3.933.098 КМ. Тадашња управа “ФК Леотар”, на челу са Луком Петровићем, од 2012. године није уплатила ниједну рату кредита, а према члану 6. Уговора банка има право наплате затезне камате која се обрачунава на неплаћени износ за сваки дан кашњења.
Скупштина општине Требиње почетком седамдесетих година прошлог вијека донијела је одлуку о уступању градског стадиона „Полице“ на кориштење ФК „Леотар“,Управа ФК „Леотар“, на чијем је челу у то вријеме био Лука Петровић. Године 2011. године подиже кредит у износу од 370.000 КМ, а у договору са „Бобар банком“, као хипотеку залаже градски фудбалски стадион „Полице“, који је тада од стране вјештака процијењен на готово 4 милиона КМ. Приликом закључивања уговора о хипотеци, нотар је на полеђини документа ставио упозорење да овјерени уговор садржи правне недостатке, јер право кориштења није могуће користити као заложно право. Због тешког финансијског стања управа клуба није вратила кредит, те „Бобар банка“ и други повјериоци блокирају рачун ФК „Леотар“, а тадашња управа се повлачи и одговорност пребацује на нову градску власт, која је у октобру 2012. године побиједила на изборима. Градоначелник Требиња Славко Вучуревић подноси тужбу Окружном привредном суду у Требињу и тражи да се поништи уговор о хипотеци, те да се стадион врати намјени као власништво Града Требиња. Окружни привредни суд, по судији Смаилу Беговићу, доноси првостепену пресуду којом се прихвата приједлог Града Требиња, и поништава уговор о хипотеци, чиме се потврђују наводи о власништву над непокретности.
„Бобар банка“ и ФК „Леотар“ послије тога подносе жалбу Вишем привредном суду у Бањалуци, који у децембру прошле године доноси пресуду којом се поништава првостепена пресуда и поступак враћа првостепеном суду на поновно одлучивање.
„Бобар банка“ потом проглашава банкрот и покреће се ликвидациони поступак, чиме се, на основу пресуде Вишег привредног суда, по жалби „Бобар банке“ и ФК „Леотар“, отвара простор да се стадион нађе на удару као ликвидациона маса, чиме се вриједно земљиште трајно изузима из надлежности Града Требиња, али и самог клуба, с обзиром да кредит није у потпуности враћен.

Повезане вијести: