http://pdp.rs.ba/afera-125-vlada-spasavala-budhet-i-svoje-p/

Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „125
„Упитни кредити ИРБ по одлуци Владе

Инвестиционо-развојна банка РС је кроз врло упитну линију „Зајмови за правна лица која одреди Влада Српске“ за кратко вријеме одобрила више од 55 милиона КМ. Новац је углавном искориштен да, бар на одређен период, спаси фирме које не испуњавају услове за комерцијалне кредите.

Највише новца отишло је за гашење пожара у јавним предузећима, из којих су исисане паре, али се новац успут, по ексклузивним правима, нашао и за приватне фирме. Ова кредитна линија укинута је крајем прошле године, а грејс период још увијек траје.

Очигледно је да је ова линија послужила само за финансирање одређених предузећа блиских власти, али и јавног сектора, у власништву Владе. Било би логично да су средства пласирана фирмама које могу с тим новцем да преброде тешкоће због којих се задужују и које могу да обезбиједе враћање кредита, а не фирмама које ће с тим средствима само краткорочно одгодити проблеме и онда неће моћи измиривати обавезе по том кредиту. Међутим, Влада Српске је одлучила другачије.

Највећи износ из ове кредитне линије добили су предузеће „Путеви Републике Српске“ – 12,6 милиона марака, бањалучка „Топлана“ 7,8 милиона КМ, „Електрокрајина“ Бањалука шест милиона КМ, те „Алумина“ из Зворника и Клинички центар Бањалука по пет милиона КМ.

Велики број зајмова су добиле здравствене установе. Међутим, зајам су искористиле и компаније попут “Микроелектронике” која је добила 1,35 милиона КМ, “Нова ДИ Врбас” – 6,5 милиона,

Највећи износ „повукло“ је Јавно предузеће „Путеви РС“ у износу од 12,6 милиона марака, а празне ЈП „Робне резерве“ добиле су пола милиона КМ, док је ЈП „Никола Тесла“ који је ионако ојадио Српску добио 250.000 КМ. Ова фирма већ има подигнут кредит у ИРБ РС у износу од пет милиона марака.

Универзитетска болница Фоча подигла је кредит од три милиона марака, док су болница „Свети апостол Лука“ Добој и Болница Источно Сарајево узеле кредите од по два милиона марака. Приједорска „Топлана“ се задужила 1,8 милиона марака по овој кредитној линији, а Завод „Орао“ Бијељина 1,1 милион марака. По милион марака „повукли“ су болница „Младен Стојановић“ Приједор и опет Болница Источно Сарајево, те Институт за испитивање материјала и конструкција РС.

Средства по овој кредитној линији добили су и Дом пензионера Бањалука – 700.000 КМ и „Енергоинвест електроенергетска опрема“ Источно Ново Сарајево по 500.000 КМ, док је бањалучки „Космос“ узео 250.000 КМ, а фирма „Милић пелет“ 67.000 марака.

По истом основу, зајам је одобрен и бањалучкој „Микроелектроници“, затим прњаворском „Армаку“ – 600.000 КМ, те „Дувапласту“ из Какмужа – 1,6 милиона КМ.

Повезане вијести: