http://pdp.rs.ba/afera-122-propale-desetine-miliona-mara/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „122“
Урбанистички план Бањалуке“

Због непостојања урбанистичког плана града већ пуних десет година, Бањалука је у изградњи стамбених и пословних зграда оштећена за неколико десетина милиона марака! Свака трећа зграда направљена у посљедњих десетак година дио је уходаног система који је кроз разне регулационе планове оштетио бањалучки буџет за огроман износ!

Рецепт је једноставан – због непостојања плана као кровног документа за градско језгро, власници зграда су грађевинске дозволе добијали на основу регулационог плана, за одређен број спратова. Онда су, накнадно, у току изградње, дограђивали још понеки спрат, а регулациони планови су мијењани у складу са жељама власника зграда и договором са одговорнима у градској управи.

Тако су у Бањалуци у посљедњој деценије никле на стотине зграда, чији власници су на дограђеним спратовима итекако зарадили и оштетитили буџет својих суграђана. Израчунали су, уз подршку града, да је јефтиније у накнадном поступку легализације озаконити објекат, уз пет до шест пута већу зараду него да су то морали радити прије.

Евидентно је да је град Бањалука свјесно направио џумбус у граду и да за то још нико није одговарао. Додатну тежину носи и чињеница да је потпуно јасно да овај проблем неће бити ријешен у скорије вријеме и да не постоји било каква визија како би град Бањалука у будућности требало да изгледа.

Повезане вијести: