http://pdp.rs.ba/afera-118-sa-asfalta-u-srebrenitsi-vlast-s/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „118
Реконструкција путева у Сребреници

Велика прича о обнови Сребренице и стварању услова за бољи живот становника у овом граду показала су се као одлично тло за још једну милионску превару.

У реконструкцији путева у Сребреници, граду са посебним социо-економским статусом, власт у Републици Српској је кроз фаворизована предузећа згрнула око 23 милиона марака.

У априлу 2007. године Влада Републике Српске донијела је одлуку о изградњи и модернизацији регионалних путних праваца у овој општини, посао вриједан више десетина милиона КМ. Након доношења одлуке, очекивано, фаворити власти добили су посао, па је сребреничке путеве, по већ виђеном сценарију, обнављала „Нискоградња“ из Лакташа.

Међутим, као и безброј пута до тада, услиједиле су махинације, а није била позната ни вриједност радова. Такође, јединичне цијене асфалта су биле три до пет пута скупље него на тржишту. Тако је за 35 километара пута исплаћено 35 милиона марака, што је апсолутно нереална цифра.

Стручњаци тврде да је немогуће да је за изградњу путева потрошено више од 12 милиона марака, што доводи до закључка да су на обнови путева у Сребреници украдена 23 милиона марака.

Осим евидентног криминала милионске вриједности, споран је и квалитет градње, јер се вјеровало извођачу на ријеч, а спорно је и то што елементи трасе изведеног пута не задовољавају минималне захтјеве које је прописао одговарајући Правилник о пројектовању путева у БиХ.

Повезане вијести: