http://pdp.rs.ba/afera-117-kosmos-sve-u-vlasnishtvu-srp/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „117
Космос – пропаст некадашњег гиганта

Предузеће „Космос“ је већ годинама у веома тешкој ситуацији, а руководиоци, који су се свако мало мијењали, до сада су успјели сакупити више од 10 милиона КМ дуга према држави, два милиона према Инвестицооно-развојној банци РС и више од три милиона према радницима. Некадашњи гигант данас је на прагу стечаја, јер је предузећу већ дужи период блокиран рачун, а одмрзнуте су и тужбе радника који потражују вишемилионске износе на име неисплаћених зарада.

Такође, уколико предузеће „Космос“ заиста оде у класичан стечај, Република Српска би, као већински власник фирме, могла платити вишемилионске пенале пословним партнерима за неизвршене уговоре. Наиме, „Космосу“ је блокиран рачун, а имају уговорене послове са домаћим и страним партнерима у наредне двије године. У случају неизвршења тих послова, ако се догоди стечај, већински власник (Република Српска) би морао обештетити партнере.

Осим тога, Влада је прошле године тврдила да је „Космос“ пред узлетом и довела новог директора који је требало да спаси фирму и направи брзи узлет. Предсједник РС Милорад Додик је, гостујући прошле године у Кини, наводно, уговорио бројне послове. Кинеска компанија која се бави прометом наоружања и војне опреме најавила је, како је обавијештена јавност у Српској, послије његове посјете, да је заинтересована за успостављање сарадње са бањалучким Ваздухопловно-ремонтним заводом „Космос“ у области унапређења ракетних система. Тако је у јавности неко вријеме владао оптимизам. Ово је требало да буде мотив за спас предузећа, како се и тврдило, а резултат је – без обзира на све – уништено предузеће.

Само бренд „Космос“ у овом тренутку вриједи око пет милиона марака, па је гурање овог предузећа у стечај, неспорно, погрешан потез. Можда се одговор на питање зашто је власт Републике Српске дозволила пропаст овог гиганта крије и у сљедећем податку – „Космос“ посједује и десет хектара земљишта на одличној локацији у Бањалуци и јасно је да би, након тоталне пропасти предузећа, то могло прећи у грађевинско земљиште.

Некадашњи гигант „Космос“, основан је још 1958. године као установа за ремонт радарских, ракетних и рачунарских система. Од 1962. године мијења назив у Ваздухопловни технички ремонтни завод „Космос“, да би од 1976. године пословао под називом Ваздухопловни завод „Космос“. Под именом Ваздухопловни завод „Космос“ био је у саставу Војске СФРЈ и Војске Републике Српске.

Данас је „Космос“ а.д. Бањалука власништво Републике Српске. Умјесто да се грађани Српске поносе оваквим гигантима, власт је створила такву климу да се испоставило да је све што је у власништву Републике Српске – осуђено на пропаст.

Повезане вијести: