http://pdp.rs.ba/afera-115-milioni-bacheni-u-toplanu-ba/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „115
Бањалучка Топлана

 

„Топлана“ а.д. Бањалука рупа је без дна, у коју су уложени милиони марака. Ово предузеће једно је од великих извора милионског криминала и корупције – не само у Бањалуци, него и Републици Српској.

Одборници Партије демократског прогреса тражили су документацију у вези са набавком мазута у Бањалуци од 2003. године и увјерили се да су, осим недомаћинског пословања, штетни уговори за набавку мазута углавном склапани у тајности и да је чињеница да не постоји никакав план да се ово предузеће спаси.

Мазут је најскупљи у зимском периоду, а „Топлана“ га је тада највише и набављала. Тражили смо информацију колико „Топлана“ мазута може да складишти и увјерили се да се ради о апсолутно чудним активностима у овом предузећу, са којима би великог посла требало да имају истражни органи.

Наиме, за грејну сезону у Бањалуци „Топлани“ треба између 22.000 и 24.000 тона мазута, а половина од тога (11.000 тона) може да се ускладишти.

Међутим, „Топлана“ је грејну сезону започињала са ускладиштеном једном тоном мазута, а онда се, како би одмицала грејна сезона и постајао све скупљи, мазут постепено набављао, да би највише набавки било у јануару и фебруару, кад је НАЈСКУПЉИ.

Од 2003. до 2012. године власник бањалучке „Топлане“ била је Влада Републике Српске, да би тек тада предузећа прешла у власништво општина.

Међутим, Влада РС као власник уложила је у „Топлану“ свега неколико десетина хиљада марака, а град Бањалука преко 50 милиона марака.

Бројни штетни уговори за набавку мазута склапани су у тајности, што се не смије десити, јер би предмет уговора и доношење одлука требало да буде посао градске скупштине. Такви уговори су склапани са предузећима „Оптима“, „Хигат“…

Слободно се може рећи да је у бањалучкој „Топлани“ апсолутни потоп!

„Топлана“ се задужила, из градског буџета, са преко 60 милиона марака, преко 30 милиона марака су гаранције за кредит, а кумулативни губитак овог предузећа је између 60 и 70 милиона марака!

„Топлана“ а.д. Бањалука појела је најмање 140 милиона марака градског новца, а резултат је да је гријање неизвјесно, мреже су дотрајале и да, с обзиром на то да град издваја паре, нема новца за друге потребе становника Бањалуке.

Од укупно свих задужења, „Топлани“ припада једна четвртина из градског буџета! Треба имати на уму да цијели град није покривен топлотном мрежом и да се овај новац користи само за гријање градског језгра, те да многи грађани издвајају новац за нешто од чега немају никакве користи.

Бањалучка „Топлана“ данас је у дефициту и презадужена, а не постоји никакав план за њено спасавање.

Било је говора о томе да неко предузеће узме концесију или закуп на „Топлану“. Спомињало се, у неформалним разговорима, да ће то бити предузеће „МГ минд“, али нико не жели да преузме дуговања већ искључиво испоруку топлотне енергије, како би одмах имали искључиву зараду.

Повезане вијести: