http://pdp.rs.ba/afera-114-sportska-dvorana-servitsijum/

Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „114
Спортско-пословни центар Сервицијум

Окружном тужилаштву у Бањалуци прије три године, у прољеће 2013. године, предата је кривична пријава са доказном документацијом од неколико стотина страница, која се односи на пројекат изградње Спортско-пословног центра „Сервицијум“ у Градишци који је требало да буде завршен још прије шест година.

Центар, без обзира на помпезне најаве, није саграђен до данас. Умјесто првобитног плана изградње комплекса на 2.800 метара квадратних, план се у међувремену проширио на 6.000 квадрата, за шта је било потребно додатних четири милиона марака.

Општина Градишка је као инвеститор и партнер у стоодстотном износу увећала габарите дворане, а за то није имала ни финансијску конструкцију, а ни потребну сагласност надлежних органа.

Градња центра започела је на локацији код градског стадиона у овом граду, а пројекат је започео као јавно-приватно партнерство са грађевинском компанијом „Нискоградња“ из Лакташа, која је добила и посао извођача радова.

Оно што је симптоматично, изградња дворане почела је без ријешених имовинско-правних односа. Првобитни план је био да цијена не пређе 2,8 милиона марака и није требало да оштети општину Градишка. Међутим, на крају је у дворану узидано 5.809.527,94 KM. Од тога је извођач уложио нешто више од милион марака, Влада РС 1,2 милиона КМ, док је остатак новца, око 3,5 милиона, марака уложила општина.

Тужилаштво се, без обзира на бројне доказе о лошој инвестицији, до данас није огласило у вези са овим случајем.

Повезане вијести: