http://pdp.rs.ba/afera-113-povjerioci-nove-borje-teslic/

Партија демократског прогреса очекује од  надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног,мнерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „113“

„Штетно реструктурисање од 1,16 милиона КМ“

 

Влада Републике Српске наставља са штетним дјеловањем кроз рестуктурисање предузећа које је купила у стечају и кроз која наставља да конвертује потраживања повјерилаца у акције ових предузећа, а од тога повјериоци: „читај“ буџет, фондови, општине… немају ништа.

Посљедњи такав случај је Одлука Владе Републике Српске донесена на 63. сједници од 04.03.2016.године којом се прихвата финансијско реструктурисање Акционарског друштва за прераду дрвета „Нова Борја“ Теслић и изражава намјера конверзије потраживања повјерилаца у обичне акције у укупном износу од 1.161.752 КМ.

То значи да ће сљедећи „повјериоци“ остати без готовог новца који је утврђен као усаглашена обавеза „Нова Борја“ а.д. Теслић (утврђена актом Пореске управе):

-приходи Републике и општина                                 139.721 КМ

-приходи Фонда ПИО                                                      554.485 КМ

-приходи Фонда здравственог осигурања             390.118 КМ

-приходи ЈУ Завод за запошљавање                          30.970 КМ

-приходи Фонда за дјечију заштиту                           46.456 КМ

                                                           УКУПНО                 1.161.752 КМ

Углавном се ради о већ познатом систему извлачења новца тј. недомаћинског пословања, стварају се обавезе према повјериоцима (Република, општине, Фонд ПИО, Фонд здравственог осигурања, ЈУ Завод за запошљавање, Фонд за дјечију заштиту) чија се потраживања након одређеног периода конвертују у акције ових друштава. Тиме се прикрива катастрофална пословна политика и умјесто новца којим треба да се пуне буџети за исплате пензија, плата… повећава капитал конверзијом дуга у „безвриједне“ акције. Ово је добро познати штетни „рецепт“ за пљачку, иако постоје негативна мишљења стручне јавности, па и надлежних тијела Инвестиоционо-развојне банке РС за овакве одлуке.

*Ова штетна одлука је објављена у Службеном гласнику Републике Српске број 20 од 18.03.2016.године.

Повезане вијести: