http://pdp.rs.ba/afera-112-banjaluka-milioni-za-garaze/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „112“
Градске гараже милионске вриједности

Бањалучка градска скупштина потписала је са предузећем ГП „Крајина“ 2004. године уговор о заједничкој изгадњи гаража за потребе града.

Вриједност склопљеног посла била је 3,4 милиона марака, колико је град и платио новцем пореских обвезника предузећу ГП „Крајина“.

Практично, град је квадратни метар гаража плаћао скоро као цијену стамбеног простора – око 1.200 КМ, а да би хаос био још већи, те гараже се ни данас, 12 година послије исплате новца, не користе.

Уговор је потписао тадашњи градоначелник Драгољуб Давидовић и у име ГП „Крајина“ Борко Ђурић. Град Бањалука се обавезао да исплати 3,4 милиона марака, а ГП „Крајина“ само да гараже изгради, али без било каквог рока за предају граду.

Гараже, које је град скупо платио, а грађани од тога немају никакву корист, изграђене су у оквиру бањалучког насеља Алеја Центар, блок Д.

Изградња цјелокупног насеља, које припада ГП „Крајина“, такође је спорна.

На крају првог премијерског мандата Милорада Додика, 2000. године, тадашњи министар одбране Манојло Миловановић, мимо закона продао је 175 дунума земље, са припадајућим објектима, која се налази, у центру Бањалуке, на подручју бившег Малог логора. Заузврат је „ГП Крајина“ имала обавезу да за потребе војске изгради 84 стана. Цијена квадрата била је изузетно висока – 1.600 марака, а укупна вриједност станова 9,5 милиона КМ. Касније се испоставило да је огромна парцела у центру Бањалуке дата ГП „Крајина“ – бесплатно.

Повезане вијести: