http://pdp.rs.ba/afera-111-srpska-nema-novats-za-poroditse-h/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „111
Нема новца за хашке породице

 

Без обзира на чињеницу да Хашки трибунал суди углавном Србима и да се против тога треба организовано борити, власт Републике Српске није сматрала да породицама осуђених пред трибуналом треба помоћ из буџета.

И поред закључака и амандмана ПДП и других опозиционих странака да се издвоји милион КМ у буџету за 2013. и 2014. годину, владајуће странке су предложиле да се не даје конкретан износ већ да то зависи од прилива у буџету.

Тако се десило, због катастрофалне власти, да су износи који су уплаћивани у Фонд за помоћ породицама осуђених били симболични или чак равни нули.

Срби из РС оптужени пред Хашким трибуналом упућивали су у више наврата очајнички вапај институцијама од којих траже да помогну њиховим породицама.

Упозоравали су да су оптуженици из Србије, Хрватске, Македоније и Косова у далеко повољнијем положају у односу на оптужене Србе из Републике Српске.

Навели су чак и да им није познато на који начин функционише Фонд за помоћ, иако је основан с циљем помоћи овој групи људи и њиховим породицама.

Срамотно је да је у посљедњих десет година Стефан Каргановић ‎за свој дискутабилни „Историјски пројекат Сребреница“ добио скоро два милиона КМ, а за све породице оптужених у Хагу није уплаћено ни 100.000 КМ.

Повезане вијести: