http://pdp.rs.ba/afera-110-skaj-srpska-potroshila-nova/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „110“
„Скај Српска“

Један од најнеуспјешнијих пројеката власти у Републици Српској је национална авиокомпанија „Скај Српска“.

Основана у прољеће 2007. године, за шта је издвојено око 800.000 марака, компанија је трајала до почетка 2013. године и то без иједног јединог исплативог лета!

Иако годинама нису имали и авионе ни путнике, компанија је уредно постојала и за то трошила милионе марака. Нелогичан и скуп потез правдали су искључиво чињеницом да је неопходно да Република Српска има своју авиокомпанију!

Влада је, осим бројних интервентних помоћи овом предузећу, била одобрила и куповину два путничка авиона, чија је набавна цијена 25 милиона долара.

Основана пет година раније, „Скај Српска“ је тек својим приједлогом пословања за 2013. годину предложила изнајмљивање једног млазног путничког авиона, капацитета од 50 до 80 сједишта, како би „Скај Српска“ коначно била у могућности да почетком 2013. године успостави јавни ваздушни саобраћај са редовним линијама са бањалучког аеродрома према Бечу, Цириху и Скандинавији, са најмање 10 фреквенција седмично.

За свих пет година постојања причало се о увођењу лоу-кост авио-компанија, те увођењу бројних летова са бањалучког аеродрома на кључне европске дестинације, али се на крају од свега набројаног  није десило ништа.

Предузеће је припојено аеродрому, а компанија је гашењем оставила дугове од око 160.000 марака!

Повезане вијести: