http://pdp.rs.ba/afera-109-bliff-obrukao-srpsku/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „109

Филмски фестивал БЛИФФ

 

Први, а послије се испоставило и посљедњи, Бања Лука Интернационални Филмски фестивал „БЛИФФ“ из маја 2008. године срамотан је пројекат за културу у Републици Српској.

Практично искључиво политички пројекат са сензационалним црвеним тепихом, који је смишљен само да би били исплаћени баснословни хонорари о којима се и данас прича, грађани Републике Српске платили су милион марака, а Бањалучани су издвојили и додатних 300.000 марака.

За спектакуларни пројекат потрошен је огроман новац, а јавност никада није обавијештена за шта су конкретно отишле силне паре.

Најављен као традиционални фестивал који ће културу Републике Српске подићи на највиши ниво, завршио је на крају као инстант пројекат са оцјеном највећег регионалног филмског промашаја.

Скупи филмски фестивал отворио је тадашњи предсједник Владе РС Милорад Додик који је рекао да је амбиција фестивала да постане традиционалан, како би подстакао филмске раднике Српске да, користећи своје капацитете и сарађујући са земљама региона, створе филмску продукцију Републике Српске.

Са црвеног тепиха на отварању фестивала за који је издвојено чак 1,3 милиона марака поручено је да ће Бањалука у будућности бити исписана великим словима на филмском свјетском небу.

Додикова Влада већ сљедеће године није успјела да нађе новац, а филмски и други културни радници у РС тврде да и данас, гдје год да оду, носе терет бруке прескупог филмског фестивала.

Повезане вијести: