http://pdp.rs.ba/afera-108-desetine-miliona-maraka-shtete/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „108“
„За куповину предузећа у стечају 29 милиона КМ“

 

Влада Републике Српске исплатила је у 2008. години са рачуна приватизације укупно 29.632.923 КМ за куповину предузећа у стечају, али највећи број њих данас не плаћају своје обавезе по основу пореза и доприноса.

Углавном се ради о већ познатом систему извлачења новца тј. недомаћинског пословања, стварају се обавезе према повјериоцима (Република, општине, Фонд ПИО, Фонд здравственог осигурања, ЈУ Завод за запошљавање, Фонд за дјечију заштиту), чија се потраживања након одређеног периода конвертују у акције ових друштава. Тиме се прикрива катастрофална пословна политика и умјесто новца којим треба да се пуне буџети за исплате пензија, плата… повећава се капитал конверзијом дуга у „безвриједне“ акције.

Добро познат штетни „рецепт“ за пљачку кроз систем подруштвљавања већ приватизованих предузећа.

Штета није само 29 милиона КМ кроз куповину ових предузећа у стечају већ и доношење великог броја одлука о прихватању реструктурисања акционарских друштава кроз намјере о конверзији потраживања у акције које доноси Влада Републике Српске на својим сједницама и поред „негативних“ мишљења ИРБ-а и њених стручних тијела.

Из Извјештаја о ревизији Консолидованог финансијског извјештаја Буџета Републике Српске за период 1.1.-31.12.2008. године Влада РС је кроз процедуру стечајног поступка крајем 2007. и током 2008. године купила 8 предузећа у стечају на којима је основано ново правно лице и то:

„Романија“ а.д. у стечају Соколац (са ескроу рачуна 7.661.448 КМ);

„Звијезда“ а.д. у стечају Власеница (са ескроу рачуна 2.329.592 КМ);

„Мермер“ а.д. у стечају Шековићи(са ескроу рачуна 1.400.538 КМ);

Шипад „10. август“ у стечају Власеница (са ескроу рачуна 4.294.925 КМ);

Рудник мрког угља „Миљевина“ а.д. у стечају Миљевина (са ескроу рачуна 733.696 КМ и 4.951.813 КМ крајем 2007. године);

ЗДП „Полимка“ у стечају Рудо (са ескроу рачуна 895 345 КМ);

„Аутотранспорт“ а.д. у стечају Приједор (са ескроу рачуна 3.429.540 КМ);

„Еластик“ а.д. у стечају Власеница.

Поставља се питање какви су коначни ефекти куповине ових предузећа до данас, колико је додатно новца уложено у ова предузећа, колико је створено дугова по основу пореза и доприноса, колико је дугова конвертовано у акције, те колико их данас послује и са којим резултатима?

Повезане вијести: