http://pdp.rs.ba/afera-106-zbog-veza-sa-dodikom-andri-gr/

 

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „Стотину шест
Андрићград

Изградња „Андрићграда“ у Вишеграду једна је од највећих афера којом је новац Републике Српске утрошен на потпуно нетранспарентан начин, на шта је указала и Главна служба за ревизију јавног сектора РС.

За изградњу „Андрићграда“ из буџета Републике Српске исплаћена су најмање четири милиона КМ, а кроз расходе нису осигуране информације у финансијским извјештајима о учешћу Владе РС у том пројекту, навела је ревизија.

Нема прегледа имовине, обавеза и извора средстава, а комплетан капитални грант за развој туризма ресорно министарство је додијелило за изградњу пројекта Емира Кустурице, блиског пријатеља предсједника РС Милорада Додика – „Андрићграда“ у Вишеграду.

Ревизија је препоручила министру трговине и туризма да осигура адекватан рачуноводствени третман улагања од Министарства у финансирање двије фазе изградње насеља „Андрићград“ да би се по завршетку пројекта могле презентовати потпуне информације у финансијским извјештајима о укупно извршеним улагањима у пројект од Владе РС. Посебна комисија, која је пратила реализацију изградње насеља у „Андрићграду“, констатовала је да планирани радови нису у складу с извршеним радовима те да динамика планираних у односу на извршене радове није могла бити потврђена од Републичке дирекције за обнову и развој.

Занимљиво је да се, на основу тадашње одлуке Владе РС, за све послове који су се радили у „Андрићграду“ не мора примјењивати Закон о јавним набавкама Босне и Херцеговине, па је власт, са Кустурицом, радила шта год је хтјела.

Примједбе у вези с изградњом „Андрићграда“ нису једине које је Главна служба за ревизију јавног сектора РС дала Министарству трговине и туризма РС. Утврђено је и да је набавка материјала за припремање хране и материјала за одржавање хигијене за потребе Угоститељског сервиса, који дјелује у склопу тог ресора, вршена без спроведеног поступка набавке и без закљученог уговора, и то од више добављача у укупном износу од 255.245 КМ.

Накнадно се испоставило да фирма „Андрићград“, у већинском власништву Емира Кустурице, дугује више од 1,2 милиона КМ пореза на додатну вриједност, јер је утврђено да су зграде у „Андрићграду“ поред Вишеграда изграђене без грађевинске дозволе.

Инспектори Управе за индиректно опорезивање БиХ открили су да је фирма „Андрићград“ неосновано приказивала одбитак улазног ПДВ-а за изградњу Андрићграда, што није могла урадити, јер за изграђене објекте није имала потребну документацију, попут грађевинске дозволе.

Све ово је било могуће урадити искључиво због Кустуричних добрих веза са предсједником Милорадом Додиком.

Повезане вијести: