http://pdp.rs.ba/afera-104-zgrada-rtrs-pojela-milione-mar/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „Стотину четири
Изградња зграде РТРС

Изградња зграде Радио-телевизије РС једна је од највећих афера која је оштетила буџет РС за милионски износ.

Само два дана након доласка Милорада Додика на власт тадашњи директор РТРС Драган Давидовић 3. марта 2006. године, потписује Анекс 1 Уговора о изградњи РТВ дома (потписаног 10.01.2003. године) у којем се прецизира да је РТРС инвеститор и све то чини без овлаштења УО. У анексу се више не говори о реновирању касарни, већ о изградњи нових зграда, јер је, у међувремену, регулационим планом предвиђено рушење касарни. Због свега тога, он није могао потписати анекс, већ је имао обавезу да распише нови тендер. Давидовић то не чини, већ 10. априла 2006. године потписује нови Уговор о изградњи РТВ дома са Славицом Станковић, директорицом “Интегре”, (супругом Слободана Станковића) о којем, такође, није расправљао УО РТРС.

Тај уговор, иако самовољно потписан, на први поглед изгледа повољан по РТРС, јер се њиме обезбјеђује нових 3.500 метара квадратних умјесто, како је првобитним било предвиђено, реновираних касарни. Али то је само варка. Из уговора се не види да ће РТРС морати дати сагласност на идејни и главни пројекат, као што је то раније било предвиђено, јер у њему није био прецизиран рок до којег се треба израдити инвестиционо-техничка документација.

Суштински, ријеч је о фиктивном уговору, јер нису прецизирани ни рокови у којима се мора завршити изградња РТВ дома. Он је потписан само да би се Станковићу омогућило да докаже Градској управи да је извођач радова РТВ дома, (иако то у том тренутку суштински још није био, јер радови нису отпочели, нити је Уговором прецизирано када ће отпочети) и на основу тога добија дозволу за градњу своје зграде на оних 5.500 квадратних метара које му је додијелила Влада РС. Станковић је почео изградњу своје зграде, коју касније купује Влада РС за апартмане министрима и владиним службеницима и плаћа је 50 милиона КМ.

Ни након што Станковић продаје своју зграду Влади РС и згрће огромне паре, не почиње градња РТВ дома. Драган Давидовић мијења план и тражи доградњу нових 1.750 квадратних метара, што би са оних раније предвиђених 3.500 м2, укупно износило 5.250 квадратних метара РТВ дома. На сједници УО тражи потписивање ортачког уговора између РТРС-а и Интегре, којим би РТРС дао право Интегри да на РТРС-овој земљи, које јој је додијелила Влада РС (6500 м2), гради пословни објекат, а да заузврат поред већ потписаних 3.500 метара квадрата направи још 1.750 квадрата. Прецизније, Драган Давидовић тражи да РТРС нових 1750 м2 плати земљом, односно са дијелом од оних 6.500 метара квадратних, који је овој кући додијелила Влада РС.

Суштина је да је то незаконито, али и да земља, око 5000 м2 које РТРС даје “Интегри”, много више кошта од изградње додатних 1.750 квадрата.

Упркос Додиковим захтјевима, Управни одбор РТРС-а 27.06. 2006. године коначно одбија план Драгана Давидовића.

На сједници одржаној 7.09. 2006. године, УО доноси одлуку и даје налог менаџменту да направи план програмских потреба да се сви производни капацитети смјесте у једну зграду површине 3.500 квадрата. На истој сједници донесена је и одлука да ће се преостали дио просторних потреба за оптимално функционисање РТРС-а рјешавати накнадним тендером у складу са Законом о јавним набавкама, а у склопу комплекса РТВ дома.

Након тога долази до избора новог УО, који прихвата све Давидовићеве захтјеве и тако оштећује РТРС за равно 28 милиона марака.

Процијењено је да укупна вриједност изградње 3500 м2 РТВ дома кошта 4.400.000, па је Давидовић сматрао да је, (у складу са Законом о јавним набавкама БиХ, који омогућава потписивање анекса у вриједности до 50 посто основног Уговора), имао право потписати анекс на основни Уговор о изградњи додатних 1750 м2, из чега произлази да је њихова вриједност 2.200.000 КМ. Земљиште од 4000 м2, којим је он платио Станковићу као накнаду за изградњу нових 1750 м2, вриједи много више од 2.200.000 КМ. Према тврдњама стручњака из ове области, то земљиште вриједи равно тридесет милиона марака!

Управни одбор је тако прекршио бројне законе и нанио, по Давидовићевом наговору, огромну штету РТРС-у.

Драган Давидовић је 19.09.2007. године учинио ново незаконито дјело, јер Влади РС враћа без икакве накнаде земљиште, које је влада 2002. додијелила РТРС-у, а они укњижили на себе. Уз то, РТРС је прије овог прекњижавања, 3.650 м2 дао Станковићу за доградњу РТВ дома, па није могао никако Станковићево земљиште вратити Влади РС. Такође се може закључити да је РТРС Влади поклонио и оних 1.750 м2 које треба доградити без икакве накнаде.

Извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора РС о раду РТРС-а потврђује све горенаведено, али открива и друге бројне сумњиве радње које су починили Милорад Додик, Драган Давидовић, Драгољуб Давидовић и Слободан Станковић.

 

Повезане вијести: