http://pdp.rs.ba/afera-100-duznicko-ropstvo-5-mlrd/

Партија демократског прогреса очекује од  свих  надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске, као и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног,нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „СТОТИНУ“

„ Дужничко ропство од преко 5 милијарди КМ“

 

Укупан дуг РС на крају 2015. године, износи 5,351 милијарди КМ и прешао је законску границу од 60% БДП-а која је дефинисана на основу критеријума које је Влада РС увела кроз Измјене и допуне закона о задужењу, дугу и гаранцијама који каже да укупни дуг не смије прећи 60% БДП-а. Та промјена је урађена 2011. године када је укинуто ограничење отплате дуга у максималном износу у текућој години у износу од 18% од изворних прихода из претходне године с циљем да се везивањем укупног дуга са висином БДП-а покуша оправдати Измјена закона.

Апсурдно је да из Владе и од предсједника Републике стално чујемо како ми више враћамо дугова него што се задужујемо, а дуг Републике Српске констатно расте. На крају 2008. године овај дуг износио је тек 3 милијарде КМ, а на крају 2015. износи 5,351 милијарди КМ. То значи да је од 2008. до данас нарастао за 2,350 милијарди а ако се настави овим трендом на крају 2016.године ће бити двоструко већи.

Највише забрињава податак да је годишња „рата“ за отплату дуга повећана са 119 милиона КМ (7,8% изворних прихода) у 2008.години на преко 600 милиона КМ ( 37,40 % изворних прихода) а да изворни приходи већ дуги низ година стагнирају на 1,6 милијарди КМ што је резултат недостатка привредних активности, слабљења куповне моћи и општег пада животног стандарда. Посљедица овако катастрофалне структуре задуживања и сервисирања враћања дугова је мањак средстава за финансирање осталих потреба из буџета и општа неликвидност као и дугорочно ропство који се може назвати и стечајем или банкротом.

Лицемјерно је убјеђивање власти и предсједника РС да смо по економским параметрима најбољи дио Европе што је резултат или потпуног аутизма или безобразлука или неког другог поремећаја.

Повезане вијести: