http://pdp.rs.ba/5388-2/

Одбор за европске интеграције Народне скупштине Републике Српске једногласно је данас усвојио Приједлог декларације о осуди говора мржње у Републици Српској и БиХ коју ће упутити скупштини на наредној сједници на усвајање, изјавио је данас предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић.

„У декларацији се осуђује говор мржње и изражава спремност Одбора на додатни ангажман у борби против ње, те позива на ангажман свих институција с циљем његовог спречавања и санкционисања“, рекао је Бореновић новинарима након сједнице Одбора у Бањалуци.

Он каже да Одбор позива Савјет министара БиХ, Владу Републике Српске и Владу Федерације БиХ на досљедну примјену међународнх докумената, а посебно додатног протокола уз Конвенцију о кибернетичком криминалу, ратификованог 2006. године, с циљем спречавања и санкционисања говора мржње.

Бореновић је истакао да се у декларацији позивају медији да се свеобхватно, интердисциплинарно и интерактивно боре против говора мржње, те да максимално контролишу свој садржај.

„Посебно указујемо на растући проблем злоупотребе интернета у сврху ширења говора мржње. Потребно је подићи свијест јавности, цивилног друштва и свих органа власти о кривичним дјелима почињеним из мржње и примјереним одговорима на њих“, додао је Бореновић.

Он је нагласио да Одбор посебну забринутост изражава због све присутнијег говора мржње којим се шири, подстиче, промовише и оправдава тероризам, те захтијева пуни ангажман надлежних институција и друштва с циљем спречавања и санкционисања таквих активности.