http://pdp.rs.ba/5290-2/

Српски члан Председништва Младен Иванић изјавио је да је једни могући начин да се изађе из кризне ситуације да се одлука о објављивању резултата пописа стави ван снаге, да се донесе закон којим се рок продужава до краја године и да се консензусом постигне политички договор како ће се третирати 200.000 пописница.

– Нећу да глумим Дон Кихота и да без обзира што се десило прегласавање идем даље – рекао је Иванић.

Он је нагласио да је у прошлости нудио пуно компромисних решења, али да их сада не види.

– На овакав развој догађаја сам упозорио још у марту након што смо предали апликацију. Тада сам осећао да многи у БиХ не желе европски пут и не желе компромис. БиХ може опстати само као земља компромиса у којој све стране повремено носе ризике. Ја, осим варијанте да се ствари врате у ситуацију пре одлуке о попису, не видим другу алтернативу – рекао је Иванић за мостарски „Дневни лист“.

Иванић је нагласио да европски пут БиХ блокирају они који су донели одлуку о попису прегласавањем, силом, ароганцијом и који су краткорочне политичке циљеве ставили супротно основним принципима на којима је Савет министара и власт на нивоу БиХ функционисао, а то је консензус.

Према његовим речима, сви они који суучествовали у доношењу одлуке у вези са пописом становништва прегласавањем одговорни су за кочење европског пута БиХ.

– Било је ту пуно притисака правосудних организација, политичких игара у којима су учествовали представници ХДЗ-а БиХ и СДА. Ту се крију одговорни за ово кочење. Пребацивање одговорности на некога другог је покушај скретања пажње са суштинског проблема – рекао је Иванић.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске навео је да му је тешко да претпостави да за одлуку директора Агенције за статистику Велимира Јукића није знао нико из ХДЗ-а БиХ.

„Нећу подржати ССП ако власт у РС каже – не“

Он је нагласио да у понедељак на седници Председништва неће подржати адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ ако власт у Републици Српској каже „не“.

„‘Ако Република Српска каже ‘не’, ја ћу рећи ‘не’. Ако кажу да нема проблема, ја ћу подржати адаптацију ССП-а“, најавио је Иванић.