http://pdp.rs.ba/16-dana-aktivizma-u-borbi-protiv-nasilja-nad-zenama/

Насиље у породици и друштву је проблем са којим се сусрећу све земље свијета. Разлика је у вољи појединих земаља и њиховим могућностима да се ухвате у коштац са овим проблемом. Сексуално злостављање дјеце, насиље мужева над супругама, силовања, педофилија, инцести, трговина људима итд. су проблеми за које и у Босни и Херцеговини постоје конкретни примјери.

25-ог  новембра, Међународним даном борбе против насиља над женама започиње свјетска кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ која завршава 10. децембра на Међународни дан људских права чиме се симболично истиче да је насиље над женама кршење људских права. Овај период од 16 дана наглашава и друге важне датуме укључујући:
1. децембар – свјетски дан против АИДС-а,
3. децембар – дан инвалидних и хендикепираних особа,
6. децембар – годишњица монтреалског масакра и
10. децембар – међународни дан људских права.

Као међународни дан борбе против насиља над женама 25. новембар је одабран  у знак сјећања на сестре Мирабел које је 1960. године у Доминиканској Републици брутално дао убити диктатор Трујило. Сестре Мирабел (Патриа, Минерва, Мариа Тереса и Деде) дјеловале су као политичке активисткиње и постале видљивим симболом отпора диктаторском режиму Трујила. Због својих револуционарних активности и борбе за демократију и правду вуше пута су хапшене  заједно са својим мужевима. Тог 25. новембра 1960. године Минерву, Патриу и Мариу Тересе ликвидирала је Трујилова тајна полиција док су ишле у посјету заточеним мужевима. Све три сестре су задављене, а тијела су пронађена поломљених костију. Та вијест шокирала је и разбјеснила народ. Сестре Мирабел постале су симбол националног и феминистичког отпора.

6. децембар обиљежава годишњицу монтреалског масакра. Тог дана 1989. године, 25-годишњи Марц Лепине, утрчао је у канадско свеучилиште у Монтреалу наоружан полуаутоматом и ножевима узвикујући при томе увреде „Ви сте жене, ви ћете постати инжињерке. Ви сте хорда феминисткиња. Ја мрзим феминисткиње“. Убио је 14 студентица и ранио 13 особа (9 жена и 4 мушкараца) а затим извршио самоубојство. Марц Лепине је вјеровао да су студентице криве  што није примљен на стројарски смјер на факултету. Оставио је  писмо у којем је истакао да мрзи феминисткиње.

Још од 1991.  године се на десетине хиљада активисткиња из свих регија укључује у кампању 16 Дана активизма против родно заснованог насиља.  Уважавајући да насиље против жена утиче на људе из сваке државе, људе свих раса, класа, култура и вјера, кампања 16 дана активизма нуди прилику  да се кроз разне активности у том периоду скрене пажња међународне јавности на овај горући проблем у свијету.

Кампања 16 дана активизма у борби против насиља над женама од 2011-2015. године проводи се под називом  “Од Мира у Кући до Мира у Свијету”, с посебним акцентом сваке године на неки други проблем.

Тако је тема овогодишње акције “Од Мира у Кући до Мира у Свијету: Учините образовање сигурнијим за све”.  Акценат ће бити усмјерен на однос милитаризма и права на образовање,  посљедице ратних сукоба на систем образовања, дискриминацију и  неједнакост у образовању на раскрсници рода, расе или етничке припадности, религије, сексуалне оријентације и сл.

Упркос политичком насиљу са којим се жене суочавају оне су дале немјерљив допринос мировним и демократским процесима  и покретима. Зато, растуће учешће жена у чињењу насиља видљивим  у својој заједници, у процесима доносења одлука и промовисања женских права представља основни фактор изградње нових политичких структура усмјерених на изградњу мирних и демократских друштава.

Сви/е имамо одговорност да се родно засновано насиље заустави и то можемо постићи радећи заједно као жене, дјевојке, мушкарци, младићи, индивидуе свих генерација, религија, занимања, сексуалне оријентације, способности, политичких увјерења и друштвено-економских профила. Свака акција, без обзира колико мала или велика, чини промјену.

Затварањем очију пред овим горућим проблемом подржавмо насилнике! Зато свако у својој заједници има прилику да у ових 16 дана активизма организује неку од акција и на тај начин да свој допринос заштити  жена – жртава насиља.

Зора Милетовић
Форум жена Градског одбора ПДП Бањалука

Повезане вијести:

ПДП

Leave a Comment