http://pdp.rs.ba/14358-2/

Представници опозиције поднијеће данас интерпелацију о ситуацији у здравственом и пензионом систему Републике Српске, најавили су Милан Шврака, представник ПДП-а, Недељко Гламочак, представник СДС-а, и Крсто Јандрић, представник НДП-а. Они су појаснили да је ово друга од укупно планираних пет интерпелација, а преостале три односе се на рад јавних предузећа, проблем политичке корупције, те лошу демографску ситуацију.

Шврака је нагласио да су још 2015. године здравствене установе имале дуговања више од 500 милиона, од чега, како је рекао, 210 милиона отпада на установе, а остало су интерна дуговања. „Оне установе које су репрограмирале обавезе уопште нису платиле ни та дуговања, а даље су наставиле да раде. То говори о беспарици у здравству“, рекао је Шврака.

Гламочак је рекао да власти у РС проблеме гурају под тепих, те да је интерпелација покушај да се Влада покрене на дјеловање. „Бојимо се да је у питање доведено функционисање цијелог система, а онда се поставља питање шта ће бити с грађанима. Покушали су пренијети пословање из фондова на трезорски начин, па се показало да и то није рјешење“, рекао је он.

Јандрић је рекао да је стање у здравству толико лоше да, како тврди, у питање долази и здравље грађана и пацијената. „Инсистираћемо на расправи у Народној скупштини РС и да се донесу закључци који ће бити у сврху рјешавања проблема. Као здравствени радник и лично могу посвједочити о неконтролисаним задужењима и стварању губитака највише због лоше организације“, рекао је Јандрић.

Документ Интерпелација ПИО и здравство можете преузети ОВДЈЕ.

Повезане вијести:

ПДП