http://pdp.rs.ba/13845-2/

Оставимо расправу о геноциду по страни, нека свако има своју причу
Знамо да не можемо убиједити једни друге и безвезе се расправљамо, умјесто да то оставимо по страни, и нека свако има своју причу и бави се њом а то на практични живот не може имати никаквих посљедица,

 Младен Иванић.

ТВ1: Данас је одржан састанак лидера СНСД-а и ХДЗ-а, а између осталог констатирано је да не функционишу институције на нивоу БиХ и да је значајно угрожена Рефорсма агенда. Слажете ли се са овим оцјенама или су ово дневно политичке квалификације?

ИВАНИЋ: Вјероватно има покушаја да се пребаци да је неко други крив. Зашто нема Реформске агенде ту се може наћи пуно разлога а њен највећи дио јесте на нивоу ентитета и једним дијелом на нивоу БиХ, и када кажу нема агенде, вјероватно мисле на то да нема акциза а све осим акциза, има, било је, и може да се деси. Зашто акциза нема то је свима јасно, и није то само питање односа унутар РС-а. СДС има другачије погледе од СНСД-а али ни Федерација нема довољно гласова који су били потребни да дође до изгласавања тог закона. Одговорност је подјенако на унутарњим прилика у БиХ.

ТВ1: Ко блокира и зашто европски пут. Да ли неко тргује ЕУ путем?

ИВАНИЋ: Мислим да има логике да одговора из РС-а неће бити док се не усвоји Закон о акцизама. Очито је да је Влади РС-а, јако стало до додатних финансијских средстава, до подршке буџету. Без акциза тога нема од ММФ-а и очито је да ће се ући у неку врсту трговине. Ми нећемо дати одговоре на Упитник све док се не усвоји закон о акцизама и мислим да је политилчки амбијент такав да за те законе у овом тренутку врло је тешко наћи већину. Бојим се да би европски пут БиХ могао бити блокиран а блокирају га они који и једно и друго повезују.

ТВ1: Ко блокира господине Иванићу?

ИВАНИЋ: Ако се то деси мислим да подједнаку одговорност има и Савјет министара који не зове Владу РС-а да се полако припремају одговори али и Влада РС-а која Упитник користи као инструмент којим жели да обезбједи закон о акцизама.

ТВ1: Милорад Додик, данас тврди, да РС у институцијама БиХ има лошу позицију због понашања српских представника Савеза за промјене?

ИВАНИЋ: Нисам чуо ниједну конкретну ствар да бих могао дати одговор, јер не знам на шта је конкретно мислио. Оно што ја видим када се крећем вани, да је позиција РС-а врло стабилна и да РС као институцију нико не дира а то што СНСД има проблема са неким земљама то је њихов проблем. РС као ентитет нема ниједан проблем са међународним институцијама.

ТВ1: Чему толика реакција и толики вербални напади једних на друге због приједлога измјења Кривичног закона, шта је проблем?

ИВАНИЋ: Јасно је да политичке структуре из Сарајева имају намјеру да овај закон користе у смислу да било какво другачије мишљење о догађајима из прошлости се и санкционише кривично. Мислим да је то потпуно бесмислено и да то добија жестоку критику из РС-а. Видјет ћемо, ја мислим да тај закон неће добити подршку у парламенту , да за њега неће гласати ни СДС ни СНСД. То је механизам који је СНСД раније користио у Савјету министара. Понекад су њихови министри пуштали неке приједлоге знајући да ће пасти на парламенту.

ТВ1: Уколико се усвоји овај закон РС неће нестати, неће се ништа коријенито промјенити нити пасти Влада нити опозиција доћи на власт.

ИВАНИЋ: Нисам ја ни рекао да хоће, ако то падне. Ја знам да је ова тема које се ја врло чувам, толико злоупотребљавања да ни са једне стране нема бриге ни о људима који су страдали него се то на овај или онај начин покушава искористити у сврху дневне полититике а ја сам против таквих ствари.

ТВ1: СНСД жестоко напада СДС због овога а управо је лидер СНСД-а 2008.године признао да је био геноцид у Сребреници а сад негира. Је ли то поигравање?

ИВАНИЋ: Понекад се и добра жеља знала злоупотребљавати. Заиста мислим да су ово ствари које треба оставити по страни јер о њима немамо исти поглед и боље их је не дирати. Очекивати да ће једна страна рећи да био је геноцид и да то понавља свако други дан су нереална, и неће се то урадити у РС-у као је нереално очекивати да Бошњаци кажу није био геноцид. Знамо да не можемо убиједити једни друге и безвезе се расправљамо, умјесто да то оставимо по страни, и нека свако има своју причу и бави се њом а то на практични живот не може имати никаквих посљедица.

ТВ1: Може ли по будуће генерације?

ИВАНИЋ: На њима је да то одлуче, ове садашње не могу јер су бликсо везане за рат и свака од страна има своје објашњење о томе шта се догађало и свака од страна је истински увјерена да је само она била жртва. То су теме око којих ова генерација не може постићи сагласност и ко год отвара ту причу он само продубљује негативне односе унутар БиХ.

ТВ1: Да ли Русија ради на дестабилизацији и Западног Балкана и БиХ како би ове државе биле што удаљеније од ЕУ интеграција?

ИВАНИЋ: Оно што ја знам јесте да је став Русије да она врло снажно подржава РС када је у питању одбрана права РС-а и да је то у складу са Дејтоном. Али исто знам да Русија није урадила ништа супротно територијалном суверенитету БиХ. Рекао бих да од Русије највећу корист има Федерација то јест једина земља којој ће Русија исплатити дуг у готовини, а све остале ће добити робе и то јасно показује коректан однос. Не могу говорити о шпекулацијама а не могу да нађем ниједну изјаву или потез који би искакао из овог принципа. Слично ради и Београд којим каже да воли РС али ништа неће урадити да угрози БиХ. Велики се боре, они своје односе треба да рјешавају а наше је у свему томе тражимо властити интерес.

ТВ1: Како коментариште изјаву Брајан Хојт Јиа да националистички лидери у РС-у покушавају да искористе слабе државне институције да би ојачали политику подјела која може довести до насиља, док бошњачки и хрватски лидери често показују провокативно понашење које не помаже. Да ли је управу?

ИВАНИЋ: У једном дијелу сигурно јесте, иако сам очекивао мало директнији став око бошњачких и хрватксих лидера, иако је ово први пут нека врста благе критике али да има свега тога то је тачно, али то није једино што се у БиХ догађа, јер нит су сви лидери из РС-а заговорници неке врсте сепаратизма и разваљивања, те мислим да генерализација и свођење свега на ту врсту закључка није добра. То подразумијева пуно више нијанси да би се добила реалност.

ТВ1: Шта Ви видите као рјешење, и шта треба да се догоди да би постали нормална држава?

ИВАНИЋ: Разлог зашто је дошло до нефукционисања коалције није проистекао од партија из РС-а а у већини су у савјету министара. Нису те партије направиле проблем око 200 хиљада погрешно пописаних људи, нису учествовале у прегласавању било кога, нису Бошњацима покушавале да укину овај или онај празник, нису оспоравале право припадницима Оружаних снага да учествују у манифестацијама које су значајне. То се нама радило. Нисмо ми покушавали ванинституционално да дјелујемо када је у питању тужба. То се радило од стране партија из бошњачког народа и ту се крије главни разлог зашто БиХ не функционише и потреба да се нешто промјени да би се ствари колико толико вратиле у нормалу. Као крајњу посљедицу имамо да СДА помало нестаје и то су елементи показују да је тај дио политике био погрешан.

Излаз је постојање лидера који ће прихватити варијанту компромиса. Можда ми се нешто не свиђа али то је једини начин како у БиХ можемо функцинисати. Нико никог не може преварити ни наметнути своју вољу. Само оно што је прихватљиво свима и док такву политку не почнемо проводити стално ћемо се вртити у неким сукобима. Проћи ће нам вријеме, инвеститори ће нас заобилазити и таворит ћемо. Полиитилчки амбијет мора да се промјени а једино га могу на изборима промијенит бирачи.

ТВ1: Постоји одговорност Бошњака. Постоји ли одговорност српских политичара за овакво стање?

ИВАНИЋ: Волио бих да ми кажете гдје видите да је моја одговорност или Савеза за промјене кога представљам? Коју конректно тему смо ми произвели као проблем БиХ?

ТВ1: Морам рећи да Ви не изазивате кризе.

ИВАНИЋ: Трудим се да не изазивам кризе.

ТВ1: Господин Додик изазива кризе.

ИВАНИЋ: Ми се против тога и боримо.

ТВ1: Додик шаље поруке на које се добије та реакција и онда се крене на реакцију.

ИВАНИЋ: Ја мислим да постоји одговрност и господина Додика и те власти али не мислим исто што и они али се не слажем да је Додик једини који прави проблеме па као јадни политичари из Федерације само реагују на то. То није тачно.

ТВ1: То нисам рекао господине Иванићу, јер нико не рјешава егзистенцијална питања.

ИВАНИЋ: Нисам ни ја рекао да ви то говорите, али има људи тако мисле и тиме све објашњавају. Додик није имао никакав утицај на прегласавање у Савјету министара поводом онога што је направио господин Јукић када је донио потпуно погрешну одлуку под притиском која се показала као погрешна. Ко је тражио од њега оставку. Какве то везе има са Додиком.

ТВ1: Али није ни СНСД тражио оставку.

ИВАНИЋ: Ја сам више пута говорио да очекујем одговорност али наравно више нико о томе не жели говорити.

(Вијести.ба)

Повезане вијести: